De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant LG heeft in het derde kwartaal van het jaar 39 procent meer smartphones verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2013.

Het aantal verkochte toestellen steeg naar een recordaantal van 16,8 miljoen, zo meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Vorig jaar werden in het derde kwartaal nog 12 miljoen telefoons verkocht.

Dat leidde tot een omzet van 4,25 biljoen won (3,2 miljard euro) uit de mobiele tak van LG. De operationele winst kwam in die afdeling op 167 miljard won (125 miljoen euro), het hoogste sinds 2009.

LG zegt dat de afgelopen twee winstgevende kwartalen de positie van het bedrijf in de smartphonemarkt zullen verstevigen, "ondanks toegenomen concurrentie in het landschap".

Tv

LG als geheel draaide een omzet van 14,9 biljoen won (11,2 miljard euro) en maakte een operationele winst van 461 miljard won (346 miljoen euro), ruim twee keer zo veel als een jaar eerder.

De tv- en monitortak van LG zag zijn omzet met 3 procent verminderen, maar de vraag naar lcd-tv's is volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant wel gestegen. Het bedrijf verwacht dat de verkopen van ultra hd-tv's zullen blijven toenemen, maar denkt dat er minder monitoren zullen worden verkocht.

Ook de afdelingen van LG die huishoudelijke apparaten en airconditioners maken, verdienden in het derde kwartaal van 2014 iets minder dan een jaar eerder.