Google wil kanker opsporen met nanodeeltjes

Google ontwikkelt magnetische nanodeeltjes die kanker en dreigende hartaanvallen in een vroeg stadium moeten opsporen. 

"We willen van medicijnen die reactief werken, naar een meer proactieve en preventieve aanpak", aldus Andrew Conrad van het Google X-onderzoekslab aan de BBC. Conrad is moleculair bioloog en ontwikkelde eerder een relatief goedkope HIV-test die tegenwoordig veel gebruikt wordt. 

De nanodeeltjes, met een breedte van minder dan één duizendste van een bloedcel, zouden zich automatisch hechten aan cellen, proteïnen en andere moleculen in het lichaam. De deeltjes betreden de bloedstroom in de vorm van bijvoorbeeld een pil. 

Met behulp van een draagbare gadget, uitgerust met een magneet, zouden die deeltjes kunnen worden geteld en worden aangetrokken. 

Het idee achter de technologie is dat de bloedstroom continu in de gaten wordt gehouden waardoor er al zeer vroeg bepaalde vormen van kanker en andere ziekten kunnen worden opgemerkt. Door bepaalde vormen van kanker eerder op te sporen, hoopt het bedrijf behandeling van die ziekten te te verbeteren.

Het zal nog minstens vijf tot acht jaar duren voordat het project af is. Ook benadrukt Google dat ze hier op geen enkele manier direct geld aan willen verdienen, en dat dit geen product voor consumenten is. Mocht het project slagen, dan zal het het aan partners licenseren die het moeten gaan aanbieden in de medische sector.

De vijf meest bizarre projecten van Google X

Lees meer over:
Tip de redactie