Het Chinese bedrijf Huawei introduceert dinsdag een nieuw merk in Europa. Honor zet zich af tegen de gevestigde orde en richt zich op high-end specificaties voor een lage prijs.

Dat maakt het nieuwe merk dinsdag bekend tijdens een presentatie in Berlijn.

Honor is een zelfstandige dochteronerneming en noemt de naam van moederbedrijf Huawei niet op zijn telefoons of in uitingen. Wel valt het nieuwe telecommerk onder de vleugels van de Chinese telecomgigant. Onderzoeksafdelingen en de ontwikkeling van bijvoorbeeld software worden gedeeld.

Het nieuwe merk is naar eigen zeggen “niet bang om dingen anders te doen”. Dat lijkt zich vooral te uiten in minder geld uitgeven aan reclame en bijvoorbeeld fysieke winkels om zo de prijs van toestellen laag te houden.

Honor-producten zullen worden verkocht via Bol.com. Later zullen daar andere webwinkels aan worden toegevoegd, maar Honor zal altijd alleen online verkrijgbaar zijn.

Belangrijk merk

Volgens het bedrijf is de strategie samen te vatten in "door de klant, voor de klant". Honor zal veel feedback vragen van gebruikers en deze verwerken in softwareupdates die regelmatig moeten verschijnen.

"We proberen Honor te ontwikkelen als belangrijkste Android-merk", aldus Jeff Liu, directeur van Honor. "Het is een merk dat bedoeld is om aan de eisen van klanten te voldoen, hen een keuze maar ook kwaliteit en vrijheid te bieden en uiteindelijk geld te besparen."

Honor bestaat al langer als telefoonlijn in Azië. Of de introductie van Honor als Europees merk ook de strategie van moederbedrijf Huawei verandert, is niet duidelijk.

Smartphone

Het eerste toestel dat Honor zal uitbrengen in Nederland is vanaf 29 oktober verkrijgbaar. De Honor 6 heeft een 5 inch full hd-scherm, een eigen ontwikkelde Kirin-processor met acht kernen, 3 GB aan werkgeheugen, een 13 megapixel-camera, een grote 3100 mAh-accu en ondersteuning voor 4G+.

Alle specificaties wijzen op een high-end toestel en zijn over het algemeen vergelijkbaar met de vlaggenschepen van bijvoorbeeld Samsung, HTC en Sony. De prijs van de Honor zal met 299 euro echter veel lager liggen.

De Honor 6 draait op dezelfde software als recente Huawei-toestellen. Dat betekent Android met een eigen laag van Huawei die het uiterlijk flink verandert. 

Tweede toestel

Ook komt de Honor 3C naar Nederland. Dat 5 inch toestel was eerder al buiten Europa verkrijgbaar. De telefoon heeft een 720p-scherm en een 1,3 GHz quadcore chip.

De Honor 3C heeft daarnaast een 5 megapixelcamera voor en een exemplaar met 8 megapixels achter. De batterij heeft een capaciteit van 2300 mAh, en het toestel biedt plaats aan twee sim-kaarten. De Honor 3C is vanaf half september voor 139,99 euro verkrijgbaar, in eerste instantie ook alleen via Bol.com

Op termijn zal het aanbod van Honor groter worden, maar het bedrijf laat weten zich altijd te richten op goedkopere toestellen. Honor richt zich naar eigen zeggen op een kleine markt van mensen die interesse en kennis hebben van technologie.

Bekijk foto’s en onze review van de Honor 6

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei