Apple heeft gesprekken gevoerd met verschillende bedrijven over het uitbreiden van de nfc-mogelijkheden van de iPhone 6.

Dat meldt het doorgaans goed ingelichte The Information.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse techgigant zouden onder meer hebben gepraat met HID Global en Cubic. Eerstgenoemde specialiseert zich in toegangspassen, Cubic onder meer in betaalsystemen binnen het openbaar vervoer. 

In beide gevallen zou ook een iPhone 6 gebruikt kunnen worden dankzij de nfc-chip waarmee de telefoon is uitgerust. Die nfc-technologie wordt in Nederland bijvoorbeeld al gebruikt in de ov-chipkaart voor het in- en uitchecken.

Het is niet duidelijk in hoeverre de gesprekken geleid hebben tot concrete plannen voor de nfc-chip.

Beperkte beschikbaarheid

Apples nieuwste smartphone gebruikt nfc vooralsnog alleen voor het betaalmiddel Apple Pay. Andere toepassingen zijn er momenteel niet, omdat Apple toegang tot de nfc-chip volledig heeft afgeschermd. 

App-ontwikkelaars kunnen dus geen eigen applicaties ontwikkelen die de nfc-functionaliteit gebruiken. Bovendien is Apple Pay vooralsnog enkel in de Verenigde Staten beschikbaar. 

Het is niet bekend wanneer het betaalmiddel in andere regio's beschikbaar komt. Wel is het waarschijnlijk dat Apple naast die bredere uitrol nog meer plannen heeft om het nut van de nfc-chip verder uit te breiden. 

Weerstand

Het bedrijf stuitte bij Apple Pay al wel op weerstand van enkele grote Amerikaanse retailers. Zij willen in 2015 hun eigen mobiele betalingssysteem lanceren. 

Onder meer Best Buy en Wal-Mart zullen daarom geen ondersteuning bieden voor Apple Pay en vergelijkbare diensten als Google Wallet. Apple heeft in de Verenigde Staten wel de steun van veel Amerikaanse banken. 

iPhone 6: De grootste verandering tot nu toe?