In de Verenigde Staten wordt door politiekorpsen een slim pistool getest dat  statistieken kan verzamelen en doorsturen voor betere veiligheid en het sneller reconstrueren van schietincidenten.

Dat meldt Yardarm Technologies.

De korpsen in Santa Cruz en Carrollton hebben politieagenten uitgerust met de nieuwe technologie. Er wordt een sensor in het handvat van het pistool geplaatst. De werking van het pistool wordt niet beïnvloed.

De sensor stuurt real-time informatie door over het pistool. Zo is te zien waar en wanneer geschoten is, wanneer het pistool uit de holster wordt gehaald en in welke richting geschoten is.

Dat zal volgens Yardarm helpen bij het reconstrueren van schietincidenten en bij het wekken van vertrouwen bij het publiek. Ook zouden politiekorpsen efficiënter kunnen gaan werken en verbetert de veiligheidssituatie van agenten volgens het bedrijf. Als een agent zijn pistool trekt, kan bijvoorbeeld snel assistentie gestuurd worden naar exact de juiste locatie.

Versleuteld

De sensor stuurt via bluetooth informatie naar de smartphone van de agent. Vervolgens worden de gegevens naar de servers van Yardarm gezonden om alles tot slot versleuteld naar de politie te sturen.

Hoe alle data tijdens het verzenden van en naar verschillende apparaten beveiligd is, wordt niet bekendgemaakt.

Yardarm bestaat pas achttien maanden en heeft ongeveer tien werknemers. Het bedrijf haalde tot nu toe 1,5 miljoen dollar aan investeringen op en wil bij succesvolle tests met de twee Amerikaanse korpsen verder uitbreiden. Ook de beveiligingssector en het leger staan op de planning.