Een op afstand bestuurbare drone is in mei bijna tegen een vliegtuig gebotst. Het incident vond plaats boven Essex, in Engeland.

De co-piloot van het vliegtuig met 74 zitplaatsen vertelde tijdens een onderzoek naar het voorval dat het erop leek alsof de drone expres in de buurt van het vliegtuig vloog, zo meldt de Daily Mail.

Volgens het onderzoek vloog de drone op een hoogte van iets minder dan 500 meter en zou de afstand met het vliegtuig slechts 25 meter zijn geweest tijdens de aanloop naar de landing op Southend Airport.

De drone en de bestuurder ervan zijn door de onderzoekers niet teruggevonden.

Regels

De Britse pilotenorganisatie Balpa zal het incident gebruiken om te vragen om strengere regels rond het gebruik van drones. De groep doet dat maandag in het Britse parlement.

Volgens Balpa zouden alleen mensen met pilotentraining nog de controle over drones mogen krijgen en moeten er strengere beveiligingsregels komen. "Het Verenigd Koninkrijk moet een 'veilige drone-zone' worden, zodat we kunnen profiteren van de grote zakelijke en pleziermogelijkheden die op afstand bestuurbare vliegtuigen bieden, terwijl we passagiers, piloten en inwoners beschermen", aldus voorzitter Jim McAuslan.

Als de ontwikkeling van de huidige technologie zich voorzet, denkt McAuslan dat het over tien jaar mogelijk is om een vliegtuig ter grootte van een Boeing 737 op afstand te besturen.

De drie indrukwekkendste Nederlandse drones