Elon Musk, oprichter van automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf Spacex, denkt dat kunstmatige intelligentie één van de grootste bedreigingen voor de wereld zou kunnen zijn.

Musk zegt dat in een interview tijdens het Aeroastro-symposium van Amerikaanse technische universiteit MIT.

"We moeten erg voorzichtig omgaan met kunstmatige intelligentie", zeg Musk. "Als ik zou moeten raden wat onze grootste existentiële bedreiging is, dan is [kunstmatige intelligentie] dat."

Musk roept op tot internationaal toezicht dat er voor zorgt dat de mensheid niks doms doet. "Met kunstmatige intelligentie roepen we de demon op. In zulke verhalen is er altijd iemand met een pentagram en wijwater die denkt de demon te kunnen controleren. Werkt nooit."

Richtlijnen

De Tesla-ceo staat niet alleen in zijn zorgen. Wetenschappers pleiten al langer voor bijvoorbeeld richtlijnen of toezicht voor makers van kunstmatige intelligentie. De VN hield eerder dit jaar een debat over een mogelijk verbod op killer robots.

Opvallend is dat Musk ondanks zijn uitspraken eerder dit jaar nog investeerde in een bedrijf dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt. Samen met Facebook-ceo Mark Zuckerberg en acteur Ashton Kutcher deed hij een investering van 40 miljoen dollar in Vicarious FPC.

Dat bedrijf dat specialiseert zich in kunstmatige intelligentie. Vicarious maakt een kunstmatige neocortex, het deel in het brein dat het lichaam bestuurt, ziet, taal begrijpt en kan rekenen.

Bekijk Musk's uitspraak:

'Vrees kunstmatige intelligentie niet'

Google en Oxford-universiteit onderzoeken kunstmatige intelligentie