Motorola zette zich vorig jaar opnieuw neer op de smartphonemarkt met degelijke toestellen voor een lagere prijs. Dit jaar neemt het met de Moto X afstand van die strategie. Een slimme stap?

Bekijk alle testresultaten, foto's en de uitgebreide review

De eerste generatie Moto X kostte 379 euro en de klant kreeg daarvoor redelijke specificaties. Dit jaar heeft de nieuwe Moto X een prijskaartje van 549 euro en onder meer een full hd-scherm en nieuwe processor.

Aan de buitenkant is een metalen rand toegevoegd die zorgt voor een steviger gevoel. Bovendien kan in Nederland een variant worden gekozen met een bijzondere achterkant van bamboe. Aan de voorkant zitten nu twee speakers die vol en hard geluid produceren.

Ondanks het grotere 5,2 inch-scherm is de behuizing vrij compact door dunne randen. Wel is de Moto X met 10 millimeter nogal dik.

De afwerking is uitstekend: de metalen rand loopt mooi over in de achterzijde en de aan/uit-knop is licht geribbeld waardoor hij makkelijk te vinden is. Helaas beschikt de Moto X niet over microsd-ondersteuning.

Bekijk onze videoreview:

Scherm

Naast een groter scherm is ook de resolutie opgeschroefd van hd (1280 x 720 pixels) naar full hd (1920 x 1080 pixels). Daarmee kan Motorola zich nu meten met de grootste concurrenten.

De kwaliteit van het scherm is nauwelijks veranderd in vergelijking met vorig jaar en dat betekent een goede helderheid, uitstekend contrast en uitmuntende kleurtemperatuur. Alleen de felle kleuren zijn soms wat oververzadigd omdat het om een oled-scherm gaat. Sommige mensen vinden dat juist mooi en de afwijking is bij de Moto X niet storend.

Prestaties en accu

De originele Moto X had een vrij verouderde processor. Dit jaar kiest Motorola voor de nieuwe Snapdragon 801-processor die in veel recente vlaggenschepen wordt gebruikt. De chip zorgt voor snelle en soepele prestaties.

De accu is helaas nauwelijks aangepast en met een hogere resolutie betekent dat een slechtere accuduur. De Moto X kan niet de hele dag op één lading doen en in onze videotest bungelt hij onderaan de lijst.

Software

De software op de Moto X is lekker licht omdat Motorola kiest voor een bijna originele versie van Android met alleen wat kleine en handige toevoegingen.

Het scherm kan worden geactiveerd door je hand boven de telefoon te houden. Zo kan ook een oproep gedempt worden. Bovendien zijn notificaties op het vergrendelscherm te zien als een klein rond icoontje. Raak je dat icoontje aan, dan toont de Moto X zonder te ontgrendelen de eerste zin van een bericht of e-mail.

Twee overige functies zijn vooral handig als je de telefoon in het Engels gebruikt. Zo is er een spraakassistent die ook Whatsappjes kan versturen en kan de Moto X bijhouden wanneer je thuis bent, slaapt, op kantoor zit of aan het vergaderen bent.

In de auto worden berichten (alleen in het Engels) hardop voorgelezen en zit je in vergadering gaat de telefoon op stil en worden alleen oproepen doorgeven die twee keer binnen vijf minuten na elkaar binnenkomen.

Camera

De camera beschikt dit jaar over 13 in plaats van 8 megapixels, heeft een grotere sensor en een bijzondere flits die in een ring rondom de lens is verwerkt.

In het donker presteert de camera matig en de flitser is hooguit gemiddeld en zorgt soms juist voor overbelichte foto's terwijl Motorola met het bijzondere ontwerp de belichting juist belooft te verbeteren.

Bij normaal licht en met een vaste hand is het wel mogelijk heel mooie foto's te maken met veel details en goede kleuren. Dan kan de Moto X zich meten met de beste. De camera is bovendien snel, maar heeft wel af en toe moeite met scherpstellen en foto's worden snel onscherp bij kleine bewegingen.

Conclusie

De Moto X heeft dit jaar grote sprongen gemaakt met een groter en beter scherm, een betere chip, fijne software en een nieuwe behuizing met een stevige metalen rand. Motorola zit nu op ongeveer hetzelfde niveau als de concurrentie, maar de camera is geen uitblinker en de accuduur valt tegen.

Onder de streep is de hogere prijs te rechtvaardigen omdat Motorola duurdere onderdelen gebruikt. Het zal echter moeilijk zijn de Moto X aan de man te brengen aangezien je voor 500 euro ook een Galaxy S5, Galaxy Note 3 of HTC One M8 kan kopen.

Bekijk alle testresultaten, foto's en de uitgebreide review