LG heeft voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een eigen processor voor smartphones ontwikkeld.

Dat maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag bekend.

De Nuclun is een octacore processor en heeft dus acht kernen om taken beter te kunnen verdelen en efficiënter te verwerken. De meeste chips die momenteel in smartphones verwerkt zitten hebben vier kernen, maar Samsung en chipmakers als Qualcomm hebben inmiddels ook octacore varianten uitgebracht.

LG gebruikt vier 1,5 GHz kernen, de ARM Cortex A-15, en vier 1,2 GHz kernen, de ARM Cortex-A7. Eerstgenoemden kernen zijn bedoeld voor zware taken terwijl de laatste vier moeten zorgen voor energiebesparing bij simpelere opdrachten.

De chip is gebouwd op het big.little-principe waarbij taken beter  verdeeld kunnen worden over de acht kernen. De architectuur die LG gebruikt bestaat al langere tijd en het is onbekend welke prestaties en snelheden de processor moet halen.

De Nuclun zal 4G+, ook wel LTE Advanced genoemd, ondersteunen waardoor internetsnelheden van maximaal 225 Mbps mogelijk worden als het netwerk van de provider deze snelheid biedt.

Onderscheiden

LG ziet de ontwikkeling van een eigen processor als een belangrijke stap omdat het zo naar eigen zeggen telefoons beter kan afstemmen op de kracht onder de motorkap en het zich kan onderscheiden van de sterker wordende concurrentie.

De eerste eigen processor van LG zal verwerkt worden in de G3 Screen, een variant van de LG G3 speciaal voor de Koreaanse markt. Het toestel heeft een 5,9 inch full hd-scherm, 2 GB aan werkgeheugen, een 13 megapixel camera en draait op Android 4.4.

Wanneer de processor voor het eerst in een Europees toestel te vinden is, is niet bekend.

Bekijk onze review van de LG G3