Pirate 3D, de startup achter de succesvolle 3d-printer Buccaneer, wil blinden helpen foto's op een nieuwe manier te ervaren door de afbeeldingen naar 3d-modellen om te zetten en uit te printen.

Het project, genaamd Touchable Memories, rich zich op mensen die op een latere leeftijd blind zijn geworden. Zij kunnen zich nog foto's herinneren, die Pirate 3D via een 3d-printer weer tot leven heeft gebracht.

Pirate 3D gebruikte software om de foto's naar een 3d-model over te zetten. Sommige foto's kregen alleen diepte en vormen, andere foto's werden tot een figuur omgevormd. Door te voelen konden degenen met een visuele handicap oude foto's opnieuw ervaren.

"Een vrouw werd erg emotioneel van een 3d-geprinte foto omdat ze weer kleine details herinnerde, zoals de wollen muts die ze droeg of de sneeuw onder haar laarzen", aldus 3d-designer Fred Bosch die met Pirate 3D aan het project werkte.

Buccaneer

Pirate 3D introduceerde in mei van dit jaar de Buccaneer, een goedkope 3d-printer die op Kickstarter een groot succes was. Het crowdfundingproject haalde bijna 1,5 miljoen dollar op.

De levering van de Buccaneer aan vroege klanten gaat naar verluidt niet zonder problemen. Zo zou Pirate 3D nog maar enkele honderden van de duizenden 3d-printers hebben geleverd, terwijl de afgesproken leverdatum eind 2013 of midden 2014 was.

Wat 3d-printen Nederlanders het liefst?

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij jou thuis staat