Apple heeft een patentzaak gewonnen van het Amerikaanse GPNE, een bedrijf dat enkele patenten uit 1994 wilde inzetten om 94 miljoen dollar aan schadevergoeding van Apple te claimen.

De jury van de rechtbank in San Jose besloot dat de iPhones en iPads van Apple geen inbreuk maken op de patenten, die in eerste instantie communicatie tussen piepers omschreven.

In een verklaring aan Ars Technica schrijft Apple: "We zijn blij dat de jury in Californië de poging van GPNE om geld van Apple af te persen met twintig jaar oude pieperpatenten die zijn verlopen, waardoor iedereens tijd wordt verspild, heeft doorzien. GPNE is een patenttrol zonder actieve handel behalve patentgeschillen."

GPNE stelt in een verklaring dat het bedrijf wel degelijk zijn eigen technologie heeft ontdekt en dat het zich blijft richten op innovatie.

Patentwet

Rechter Lucy Koh had Apple tijdens de zittingen in de rechtbank juist verboden om naar GPNE te refereren als 'patenttrol' of als andere negatieve termen zoals 'piraat', 'bandiet' en 'premiejager'.

Apple en andere gadgetmakers proberen al enige tijd hervormingen in de patentwetgeving van de VS af te dwingen, zodat overbodige rechtszaken worden voorkomen. 

Een wetsvoorstel dat verliezers van patentzaken zou dwingen om de kosten van de winnaar te betalen werd dit jaar aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar kwam niet door de Senaat.