Het aantal verscheepte Chromebooks zal dit jaar verdubbelen, voorspelt onderzoeksbureau ABI Research. 

Het totaal aantal verscheepte Chromebooks komt volgens het onderzoeksbureau dit jaar uit op 4,1 miljoen, zo weet de Guardian. In 2013 werden er nog 2,1 miljoen exemplaren verscheept.

De markt voor Chromebooks groeit hard, maar blijft relatief klein. De laptops, die draaien op besturingssysteem Chrome OS en afhankelijk zijn van de cloud, zijn goed voor ongeveer 1,3 procent van de totale pc-markt.

De voorspellingen voor 2014 lagen eerst hoger. Zo liet Gartner in augustus weten dat er 5,6 miljoen Chromebooks zouden worden verscheept. In september maakte Samsung echter bekend dat het zich van de Europese pc-markt terugtrekt en dus ook geen Chromebooks meer verkoopt in deze regio.

Verenigde Staten

Dit jaar is de Verenigde Staten volgens ABI Research goed voor 78 procent van de verkochte Chromebooks, die vooral in het onderwijs en bij bedrijven populair zijn. Europa en Azië zijn volgens ABI Research wel sterk in opkomst.

Acer, Samsung en HP zijn momenteel de populairste Chromebook-fabrikanten en zijn goed voor driekwart van de verscheepte exemplaren in de eerste helft van dit jaar.

Bekijk onze vergelijking van vier nieuwe Chromebooks

Wat is Chrome OS en wat kan je ermee?