Onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben een robot ontwikkeld die vanaf de maan livebeelden moet gaan versturen naar dragers van virtual reality-bril Oculus Rift.

De drager van virtual reality-bril ontvangt niet alleen beelden, maar bestuurt bovendien de camera op de robot. Wanneer de drager van de bril naar links kijkt, doet de camera dat ook. Kijkt de gebruiker naar rechts, draait de camera die kant op.

De ontwikkelaars doen mee aan een wedstrijd van Google waarbij het doel is om een robot op de maan te krijgen, die vijfhonderd meter te laten bewegen en vervolgens videomateriaal terug naar aarde te laten sturen. Er zijn momenteel achttien teams in de race voor de prijs van 30 miljoen dollar.

Om de robot te lanceren werkt het team samen met SpaceX, de private ruimtevaartorganisatie van Tesla-topman Elon Musk. De lancering door de Falcon 9-raket staat gepland voor 2016.

"Stel je voor dat je naar buiten kunt kijken en stenen en kraters ziet van miljarden jaren oud. Draai je hoofd naar rechts, en je ziet de donkere uitgestrekheid van de ruimte. Kijk naar links en je ziet je thuis, aarde", zegt teamleider James Shafrir tegen de BBC.

Uiteindelijk is het doel om "honderden robots" op de maan te hebben, aldus Shafrir. "Met een Oculus-bril in elk klaslokaal, wordt het voor kinderen mogelijk om iets te ervaren dat tot dusver nog maar twaalf mensen hebben meegemaakt."

7 gekke toepassingen voor Oculus Rift

De virtual reality-brillen van de toekomst