Apple heeft afgelopen kwartaal 39,2 miljoen iPhones verkocht. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De iPad is in verkopen gedaald.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van Apple. Dat kwartaal loopt over de maanden juli, augustus en september en staat dus gelijk aan het derde kwartaal van het kalenderjaar.

Gedurende die maanden verkocht Apple 39,2 miljoen iPhones, een groei van 16 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verdeling van modellen is daarbij niet bekend gemaakt. De nieuwe iPhone 6 en 6 Plus zijn sinds 19 september verkrijgbaar.

De vraag naar nieuwe iPhones is volgens Apple-ceo Tim Cook "duizelingwekkend". In elk land waar Apple vorig jaar de iPhone 5S verkocht, was de vraag naar de nieuwe iPhones dit jaar groter. De vraag zou zelfs zo groot zijn dat Apple zich zorgen maakt of het wel aan de grote vraag tijdens het kerstseizoen kan voldoen.

iPad-daling

Het aantal verkochte iPads is echter gedaald ten opzichte van vorig jaar, met 13 procent tot 12,3 miljoen stuks het afgelopen kwartaal. Dat is het laagste verkoopcijfers in 2,5 jaar. Vorig jaar verkocht Apple nog 14,1 miljoen iPads in dezelfde periode. 

Bovendien is dit het derde kwartaal dat de iPad-verkoop in vergelijking met een jaar eerder daalt.  Cook noemt de daling in iPad-verkopen een "verkeersdrempel" waar het bedrijf overheen zal komen.

Recordaantal Macs

Het aantal verkochte Macs groeide met 25 procent wel fors, tot 5,5 miljoen verkochte exemplaren in het afgelopen kwartaal. Dat is direct het grootste aantal Macs dat Apple ooit in één kwartaal heeft verkocht.

In hetzelfde kwartaal vorig jaar verkocht Apple nog 4,6 miljoen Mac-computers. Dat aantal steeg door, met een dip in de eerste drie maanden van dit jaar.

Opvallend is dat Apple het verlies in omzet door de daling van iPad-verkopen opvangt met de forse stijging in het aantal verkochte Macs. Waar de omzet op iPads met 14 procent daalde ten opzichte van Macs, nam de omzet door Macs met 18 procent toe. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPad in 2011 dat de omzet over Macs groter is dan die over iPads.

Het aantal verkochte iPods blijft dalen, zoals al enkele jaren het geval is. Afgelopen kwartaal werden er 2,64 miljoen iPods verkocht, een daling van 24 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lichte winststijging

Dat levert Apple een omzet van 42,1 miljard dollar op (32,7 miljard euro), een groei van 12 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. De winst ligt daarmee zo’n 3 miljard dollar hoger dan analisten hadden voorspeld.

De winst bedroeg afgelopen drie maanden 8,5 miljard dollar, een stijging van 3,66 procent ten opzichte van vorig jaar.

Zijn meest winstgevende kwartaal heeft Apple naar verwachting nog voor de boeg. Het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar bevat het kerstseizoen. Tijdens die periode worden regelmatig verkooprecords van iPhones en iPads gebroken.

Apple presenteerde vorige week de dunnere iPad Air 2 en een versie van de iPad Mini Retina met vingerafdrukscanner. Daarnaast werd onder meer een nieuwe iMac gepresenteerd, met een 5K-retinascherm.

Lees onze review van de iPhone 6 | Bekijk wat we van de grote iPhone 6 Plus vinden

Acht redenen waarom de iPad-verkoop inzakt