Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft een wetsvoorstel ingediend om grootschalige tests met zelfrijdende auto's mogelijk te maken.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd en staat momenteel ter consultatie online.

De nieuwe wet zou er voor zorgen dat sneller en eenvoudiger grote tests met zelfrijdende voertuigen kunnen worden uitgevoerd. De RDW krijgt de bevoegdheid om testritten goed te keuren.

Momenteel is het zo dat er bij de keuring van een auto naar standaardonderdelen moet worden gekeken. Dat is volgens de minister beperkend en vertragend omdat veel van de zelfrijdende voertuigen al goedgekeurde auto's zijn met kleine aanpassingen.

Onder de nieuwe wet kan de RDW tests op maat uitvoeren en in overleg met wegbeheerders sneller grote tests mogelijk maken door de meest geschikte locaties uit te kiezen.

Voortrekkersrol

Schultz gaf eerder al aan dat ze wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Volgens de ministerie kunnen voertuigen die in een treintje rijden en met elkaar en met verkeerscentrales communiceren een positieve bijdrage leveren aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.

De meeste autofabrikanten voorspellen in 2020 zelfrijdende auto's aan consumenten te gaan verkopen. Ook partijen als Google werken aan zelfrijdende auto's.

Nederlandse tests

In Nederland zijn al diverse aanvragen voor grootschalige testritten binnen. TNO, vrachtwagenfabrikant DAF, havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland (TLN) willen in het voorjaar starten met proeven waarbij vrachtwagens in een treintje gaan rijden.

TLN wil bovendien in het najaar van 2015 samen met Scania een demonstratie van zelfrijdende vrachtwagens geven en de provincie Gelderland en de Wageningen Universiteit bekijken de mogelijkheden voor een test in 2015 met zelfrijdende auto's tussen het station Ede-Wageningen en het campusterrein van de universiteit.

Het bredere initiatief Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) van onder meer de TU Delft, TNO en Toyota heeft plannen voor grote tests in 2016. De sector kan nog tot 14 november feedback geven op het wetsvoorstel.

Video's: Wat we over zes jaar van zelfrijdende auto's mogen verwachten