De zanger Will.i.am heeft woensdagnacht zijn eigen smartwatch uit de doeken gedaan. De Puls heeft een eigen simkaart en hoeft niet aan een smartphone te worden gekoppeld.

Volgens Will.i.am zelf is de Puls geen horloge, maar een 'manchet'. Het apparaat deelt grotendeels wel de functionaliteiten van andere smartwatches.

Zo kunnen er stappen mee worden geteld en zijn sociale media beschikbaar op het kleine, gebogen scherm. Door de aanwezigheid van een simkaart kan er ook worden gebeld en gesms't. 

Verder ligt de nadruk op muziekstreaming. Er zijn speakers aan boord die muziek kunnen afspelen.

Muziek

De Puls is gemaakt door het bedrijf I.am+ van Will.i.am zelf. Het apparaat heeft 16 GB opslagruimte, 1 GB werkgeheugen en een gps-chip. De smartwatch draait op een variant van Android, maar niet op Android Wear, het besturingssysteem voor smartwatches van Google.

Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse provider AT&T zei tijdens de presentatie van de Puls dat het apparaat "de generatie Y in staat stelt om op modieuze wijze te twitteren tijdens het clubben", zo meldt The Verge.

Batterij-jas

De gebogen accu van het apparaat zit verwerkt in de horlogeband. Tijdens de presentatie toonden modellen ook verschillende kledingstukken met batterijen. Als de Puls daar tegenaan wordt gehouden, laadt hij vanzelf op.

Zo werd een jas getoond die de accuduur van de Puls met 2,5 dag moet verlengen. De accuduur van de Puls zonder speciale batterij-jas is onduidelijk.

Het apparaat komt aan het eind van het jaar naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, tegen een nog onbekende prijs. De Puls verschijnt in zwart, wit, roze en blauw.

Het is niet voor het eerst dat Will.i.am zijn eigen geld investeert in de ontwikkeling van een gadget. In 2012 toonde hij de Foto.sosho, een iPhone-hoes van 250 euro die verschillende lenzen toevoegde aan de camera van de iPhone 4 en 4S. Voor zover bekend is dat geen succes geworden.

Bekijk hier de presentatie van de nieuwe smartwatch:

Lees onze hands-on met vijf nieuwe smartwatches op techbeurs IFA