De Anonabox, een router die internetactiviteit anonimiseerd, heeft binnen twee dagen 300.000 dollar opgehaald op crowdfundingwebsite Kickstarter. Het streefbedrag van de maker was 7,500 dollar.

Het apparaat moet wel worden verbonden aan de bestaande, normale router. De maker van de router wil het apparaat op de markt brengen voor 45 dollar (zo'n 35 euro).

De Anonabox leidt de data om via het anonieme Tor-netwerk waardoor er anoniem gesurfd kan worden. Internetgebruikers kunnen door middel van Tor onder meer hun ip-adres verbergen, waardoor websites via cookies geen profiel van de gebruiker kunnen samenstellen.

Nu moet er nog een speciale browser gebruikt worden om van Tor gebruik te maken. Dat gaat echter niet altijd goed, zo stelt de maker van de Anonabox, August Germar. Daardoor zijn veel mensen bij het gebruik van Tor lang niet zo anoniem als ze denken.

Met de Anonabox moet daar dus verandering in komen: de router anonimiseert alle data die door de computer wordt verzonden, niet slechts de gegevens die uit de speciale Tor-browser afkomstig zijn.

Op die manier is het volgens de maker ook mogelijk om andere programma's te anonimiseren, zoals bijvoorbeeld Skype of een FTP-browser. De router is niet geschikt voor mensen die veel willen downloaden, omdat het omleiden van de gegevens ten koste zal gaan van de snelheid van de internetverbinding.

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het