De Galaxy Note in 2011 was de eerste succesvolle phablet. Drie jaar later is het tijd voor de vierde generatie en krijgt Samsung meer concurrentie. Het bedrijf voegt een metalen rand, betere camera en snellere processor toe. Blijft de Note 4 de concurrentie voor?

Bekijk de testuitslagen, foto's en uitgebreide review

Naast de LG G3 en bijvoorbeeld de Lumia 1520 van Microsoft zal Samsung dit jaar vooral concurrentie krijgen van Apple met de 5,5 inch iPhone 6 Plus.

De Note 4 heeft dit jaar een deels nieuwe behuizing met een metalen rand tussen het scherm en de achterzijde. Deze rand geeft de nieuwe Note een steviger gevoel en zorgt voor meer grip dan bij de afgeronde iPhone 6 Plus. Geen overbodige luxe met dit formaat.

De rand is goed afgewerkt en de geslepen randjes zorgen voor een slank uiterlijk terwijl de Note 4 met 8,5 millimeter vrij dik is.

Verder is de achterkant nog steeds gemaakt van een kunststof imitatieleer dat stroef en fijn aanvoelt. Opvallend is dat de Note 4 een 0,2 inch groter scherm heeft, maar toch iets compacter is dan de 6 Plus.

Bekijk onze videoreview:

Scherm

Het scherm van de Note 4 is net als vorig jaar 5,7 inch groot, maar heeft nu een qhd-resolutie (2560 x 1440) in plaats van full hd (1920 x 1080 pixels). Daar merk je in de praktijk niets van. Het scherm blijft scherp, maar wordt niet nog scherper.

De kwaliteit van het super amoled-scherm is uitstekend, maar je moet daarvoor wel zelf een basisstand aanzetten. Standaard staat het scherm ingesteld op een modus waardoor primaire kleuren te verzadigd en grijstinten wat te blauw zijn.

Op de bassistand is het scherm erg natuurgetrouw en sowieso heeft het display een hoog contrast en prima helderheid.

Camera

De Galaxy Note 4 maakt gebruik van een nieuwe camerasensor. Met 16 megapixels en een groter formaat betekent dat goede foto's met veel details. In donkere gedeeltes op de foto weet de Note 4 veel vast te leggen.

Ook bij schemerlicht zijn de prestaties merkbaar verbeterd mede dankzij optische beeldstabilisatie waardoor meer licht kan worden opgevangen zonder last te hebben van bewegingen. Over het algemeen presteert de Note 4 beter dan de G3 en Lumia 1520, maar net iets minder dan de iPhone 6 Plus.

Prestaties en software

Onder de motorkap zit de nieuwe Snapdragon 805-processor die voor veel  rekenkracht zorgt. Alles draait soepel en ook de qhd-resolutie zorgt niet voor haperingen. Dat was bij de LG G3 nog wel het geval.

De software is nagenoeg gelijk aan de Galaxy S5 met kleine aanpassingen voor het grotere scherm. Zo is het mogelijk het gehele scherm te verkleinen zodat het met één hand te bereiken is en kunnen apps in pop-ups getoond worden over het thuisscherm heen.

Beide opties zijn in de praktijk niet handig omdat de pop-ups te groot zijn en de verkleinmodus niet sneller is dan een tweede hand gebruiken.

Stylus en accu

Tot slot voegt Samsung traditiegetrouw een stylus toe aan de Note 4. Hij is dit jaar drukgevoeliger en kan tekst selecteren door een knopje op het pennetje in te drukken. Als je de stylus veel gebruikt is het een welkome verbetering en doe je dat niet, zit hij niet in de weg.

De accuduur pakt ondanks de qhd-resolutie, waardoor het scherm meer energie vraagt, goed uit. Ik kon er ruim een dag mee doen. Met een full hd-resolutie was de accuduur waarschijnlijk veel indrukwekkender geweest. In onze videotest met een full hd-film, laat de Note 4 namelijk alle concurrenten achter zich.

Conclusie

De Galaxy Note 4 wint het qua prestaties en accuduur van de LG G3 en qua mogelijkheden en ontwerp van bijvoorbeeld de Lumia 1520. De enige phablet die zich kan meten met de Note 4 is de iPhone 6 Plus.

De Note 4 heeft betere prestaties, betere software en een betere camera dan vorig jaar, maar de iPhone 6 Plus heeft al die dingen ook en heeft een iets betere camera. De Note 4 voegt voor de liefhebber dan weer een stylus toe, is relatief gezien iets compacter en heeft een fijne en stevige behuizing.

Het is dus een nek-aan-nekrace met Apple, maar Samsung bewijst met de Note 4 niet voor niets succesvol te zijn geworden op de phabletmarkt.

Bekijk de testuitslagen, foto's en uitgebreide review op NUtech.nl