Er hebben zich al ruim een miljoen mensen aangemeld om de technische preview van Windows 10 te proberen. 

Dat meldt Microsoft op de blog van het besturingssysteem. 

De technische preview is sinds 1 oktober gratis te downloaden. Het gaat om een vroege versie die Microsoft enkel aanraadt aan pc-gebruikers met technische kennis.

De volledige release staat gepland voor het najaar van 2015. In het begin van volgend jaar volgt eerst nog een tweede previewversie die ook voor consumenten bedoeld is. 

Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers de huidige versie momenteel precies telt. Er hebben zich meer dan een miljoen mensen aangemeld bij het Windows Insider Program, maar vervolgens moeten zij nog handmatig de technische preview downloaden en installeren. 

Feedback

Hoeveel procent dat gedaan heeft, is onduidelijk. Microsoft meldt wel dat het ruim 200.000 keer feedback heeft ontvangen.

Bovendien tonen de verzamelde statistieken aan dat 64 procent van alle Windows 10-testers het besturingssysteem echt geïnstalleerd heeft, in plaats van het op een zogeheten 'virtual machine' te draaien. 

De testomgeving en daaruit voortkomende feedback zou daarom grotendeels een realistisch beeld scheppen van hoe Windows 10 ontvangen wordt. 

De grootste verandering in Windows 10 is de terugkeer van het startmenu en een splitsing tussen hoe het besturingssysteem er desktops en laptops uitziet, en de weergave op tablets.

Dit is er nieuw in Windows 10