De Nanyang Technological University (NTU) werkt aan een accu voor elektrische auto's die in twee minuten voor 70 procent opgeladen kan worden en een levensduur heeft van twintig jaar.

Dat laten de onderzoekers van de universiteit in Singapore maandag weten.

Normale lithium-ion-batterijen, die veel gebruikt worden in elektronica en elektrische auto's, hebben een negatief deel gemaakt van grafiet. Tijdens het opladen stroomt de lading vanuit de positieve elektrode naar het negatieve grafiet.

Dit grafiet is door de onderzoekers van NTU vervangen door een gelachtig materiaal gemaakt van titaandioxide. Dit nieuwe materiaal versnelt de chemische reactie in een batterij waardoor de lading veel sneller van het positieve naar het negatieve deel stroomt en de accu dus sneller wordt opgeladen.

Daar komt nog eens bij dat de nieuwe batterij volgens de onderzoeker 10.000 keer opgeladen kan worden en daardoor een veel langere levensduur krijgt, meldt Phys.org. Momenteel doet een elektrische auto enkele uren over het opladen van de accu.

Commercialisatie

De auto-industrie zou al interesse hebben getoond en momenteel wordt de technologie gelicenseerd door een onbekend bedrijf. De wetenschappers verwachten dat de nieuwe accu's in twee jaar op de markt kunnen komen.

Volgens de onderzoekers is het produceren van de nieuwe gel zeer eenvoudig en zonder problemen te integreren in het huidige productieproces.

NTU was jaren geleden ook mede verantwoordelijk voor de lithium-grafiet-technologie die nu in bijna alle lithium-ion-batterijen wordt gebruikt. De hoofdonderzoeker van die ontwikkeling werkt niet mee aan het huidige onderzoek.

Of de nieuwe technologie later ook gebruikt kan worden in bijvoorbeeld smartphones, maakt de universiteit niet bekend. De accu's van smartphones werken op dezelfde manier, maar zijn bijvoorbeeld veel kleiner en maken gebruik van minder capaciteit.

Waarom we onze smartphones nog zo vaak moeten opladen

Bekijk recente doorbraken op het gebied van accu's