Elektronicafabrikanten die onderdelen van Apple-producten produceren kunnen een zeer grote boete krijgen als details over onaangekondigde producten uitlekken.

Dat blijkt uit informatie van GT Advanced Technologies (GTAT), een bedrijf dat een overeenkomst met Apple had om saffieronderdelen te produceren, zo meldt de Financial Times maandag.

Als via GTAT informatie over Apple-producten uitlekte, zou dat leiden tot een boete van 50 miljoen dollar (bijna 40 miljoen euro) per keer. Dat stelt het bedrijf in documenten die openbaar zijn gemaakt bij het aanvragen van het faillissement.

GTAT en Apple hadden een vijfjarige overeenkomst voor de productie van saffieronderdelen. Een jaar na de start van die overeenkomst zat de fabrikant echter te diep in de financiële problemen om de productie in gang te kunnen houden.

Aandelen

De aandelenkoers van GTAT zakte eerder al in nadat bekend werd dat de iPhone 6 en 6 Plus geen gebruik maken van saffierschermen. Voor die tijd wist de directeur van het bedrijf zijn eigen aandelen nog te verkopen.

Sindsdien is de beurskoers 90 procent ingestort en is 1,5 miljard dollar aan waarde verdampt. Boze aandeelhouders zijn een rechtszaak tegen GTAT gestart, omdat het bedrijf zou hebben verhuld hoe precair de financiële situatie was.

Voorwaarden

GTAT lijkt de schuld van het faillissement vooral bij Apple te leggen. In een gerechtsdocument stelt het bedrijf dat de overeenkomst met Apple "onderdrukkende en belastende voorwaarden en verplichtingen" met zich meebracht. Deze zorgen volgens het bedrijf voor logistieke problemen en geven Apple "disproportioneel veel macht".

Daarom is het volgens GTAT niet meer realistisch dat het bedrijf zich aan de overeenkomst houdt en wil het bedrijf dat een rechter deze officieel ontbindt.

De producent heeft de rechter gevraagd om voorheen geheime details over de overeenkomst met Apple openbaar te maken. Dat zou mogelijk echter betekenen dat details over toekomstige Apple-producten openbaar worden.

De rechter heeft het verzoek van GTAT goedgekeurd, waardoor in de loop van de week vermoedelijk meer bekend wordt over het contract tussen het bedrijf en Apple.