Verschillende Europese en Amerikaanse telecomproviders zouden bereid zijn om advertenties te blokkeren als pressiemiddel voor het opeisen van een deel van de daarmee gegenereerde inkomsten.

Dat stelt althans de ceo van het Israëlische bedrijf Shine Technologies, Ron Porat, tegenover The Wall Street Journal.

Shine Technologies heeft naar eigen zeggen technologie ontwikkeld waarmee providers precies kunnen zien welke advertenties via hun mobiele netwerk uitgeserveerd worden en hoeveel dataverbruik dat met zich meebrengt. 

Via die software, AdSight genaamd, zouden zij vervolgens bepaalde advertenties kunnen blokkeren op websites maar ook in apps.

Consumenten kunnen dat zelf ook, bijvoorbeeld via het programma AdBlock, maar bij AdSight gebeurt dit al op initiatief van de provider. 

'Meerdere klanten'

Volgens Porat hebben meerdere klanten al plannen om de software binnen enkele maanden te gaan inzetten. Daaronder zouden zich Europese, Amerikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse telecomproviders bevinden. 

Welke bedrijven dit zijn, is niet bekend. De vier grote providers in de Verenigde Staten wilden tegenover The Wall Street Journal niet ingaan op het onderwerp. 

Een woordvoerder van T-Mobile Nederland laat tegenover NU.nl weten dat het bedrijf "geen enkel voornemen" heeft om systemen als dat van Shine Technologies te gaan gebruiken. 

Het bedrijf zou echter al verschillende ceo's hebben gesproken, die naar verluidt geschokt reageerden toen ze zagen hoeveel van hun totale netwerkbelasting op naam komt van adverteerders.

Gedwongen onderhandelingen

Een aantal daarvan zouden daarom de uitingen van bepaalde advertentieplatformen, zoals Google Ads, plotseling willen blokkeren. Dit om de bedrijven achter die platformen te dwingen tot onderhandelingen over het afstaan van een deel van de advertentieinkomsten.

Die partijen zouden dan extra moeten betalen voor het dataverkeer dat zij gebruiken om advertenties te leveren aan bijvoorbeeld smartphonegebruikers. Dat lijkt in te gaan tegen het principe van netneutraliteit, 

Netneutraliteit bepaalt dat providers geen diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren. Alle data moet gelijk worden behandeld, ook als deze diensten veel data gebruiken, zoals voip- of streamingdiensten. Ook mogen providers geen diensten blokkeren.

In Nederland is netneutraliteit in de wet vastgelegd. Volgens Roi Carthy van Shine Technologies is het blokkeren van advertenties echter legaal zolang consumenten de keuze krijgen om dit aan dan wel uit te zetten via een opt-in- of juist opt-out-systeem.

Wat is netneutraliteit: het gevecht tegen datadiscriminatie