Apple zag op het laatste moment af van het gebruik van een saffierscherm voor in de iPhone 6 toen bleek dat het materiaal erg broos in plaats van sterk was. 

Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

De Amerikaanse zakenkrant heeft doorgaans zeer goede bronnen rond Apple en meldde voor de aankondiging van de nieuwe iPhones dat Apple de smartphones zou uitrusten met een scherm van saffier.

Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn en volgens de Wall Street Journal besloot Apple vlak voor de lancering van saffier af te zien.

Het is onwaarschijnlijk dat Apple binnen enkele weken nog tientallen miljoenen schermen van Gorilla Glass, dat nu gebruikt is, kon regelen. Volgens geruchten voor de iPhone 6-aankondiging zouden ook alleen bepaalde uitvoeringen en saffierscherm krijgen.

Valtest

Uit verschillende tests bleek dat de synthetische saffierschermen erg broos waren. Bij een valtest barstten de schermen sneller dan bij een normaal scherm van gehard glas. Saffier zou juist extra sterk en krasbestendig moeten zijn.

De saffierleverancier van Apple, GT Advanced, vroeg maandag faillissement aan. Volgens bronnen de Wall Street Journal nadat een laatste van vier betalingen niet werd voldaan. Eerder schreef GT Advanced in een kwartaalrapport dat het in oktober een laatste betaling van 139 miljoen dollar zou krijgen van een grote klant.

Volgens de anonieme bronnen sloeg dat op Apple en is die betaling nooit gedaan waardoor Apple 'slechts' 439 miljoen dollar betaalde in plaats van 578 miljoen dollar. Dat geld was nodig om de nieuw gebouwde fabriek te bekostigen.

Apple Watch

Het bedrijf hoopt en verwacht nog wel een doorstart te gaan maken. Volgens Apple-analist Ming Chi Kuo zal de Apple Watch geen vertraging oplopen, zo meldt 9to5mac. Het horloge beschikt wel over een saffierscherm en zal begin 2015 verkrijgbaar zijn. Volgens Kuo was het contract met GT Advanced echter vooral gericht op de iPhone 6 en 6 Plus.

Ook een bron van de Wall Street Journal stelt dat de Apple Watch buiten schot blijft bij een faillissement van GT Advanced.

Verkoop aandelen

Saillant detail rond het faillissement van het bedrijf is dat de ceo een dag voor de aankondiging van de iPhone 6 besloot ruim negenduizend aandelen te verkopen voor 160.000 dollar. De dag daarna zakte de prijs van de aandelen met 13 procent toen bekend werd dat er geen saffierscherm werd gebruikt in de nieuwe iPhones.

Volgens ceo Thomas Gutierrez was de verkoop deel van een vooraf opgesteld plan, maar volgens de Wall Street Journal is daar geen bewijs van. De waarde van aandelen GT Advanced waren in de twaalf maanden voorafgaand aan de iPhone-aankondiging juist ruim verdubbeld.

Wat is saffier en wat zijn de voor- en nadelen?

Bekijk onze eerste indruk van de Apple Watch