De Huawei Ascend Mate 7 is mooi, snel en vooral groot. Is het apparaat met zijn relatief lage prijs van 499 euro ook een waardige concurrent voor andere phablets als de Galaxy Note 4?

Met zijn scherm van 6 inch is de Ascend Mate 7 een monster van een telefoon. De iPhone 6 Plus leidde al tot veel verbaasde reacties, maar Huawei voegt nog eens een halve inch toe aan het formaat van de mega-iPhone.

De Ascend Mate 7 is dan ook zeker niet voor iedereen. Toch valt het formaat van het toestel mee, door de zeer dunne randen aan alle kanten van het scherm. De Huawei-phablet is minder lang dan de iPhone 6 Plus, ondanks een scherm dat een halve inch groter is, en ook in breedte en dikte liggen de twee niet ver uit elkaar. Kleiner dan de Ascend Mate 7 gaat een 6 inch-telefoon niet worden.

Dat zorgt ervoor dat ik de Ascend Mate 7 vrij comfortabel in mijn hand kon houden. Collega's met kleinere handen kwamen absoluut niet tot dezelfde conclusie en deden de Ascend Mate 7 direct af als een hopeloos apparaat. Nogmaals: deze smartphone is niet voor iedereen.

Behuizing

Mocht hij in je hand passen, dan heb je wel een mooi apparaat vast. De achterkant is gemaakt van aluminium en voelt stevig aan. Voor de Ascend Mate 7 komt er geen BendGate, want zelfs als je er veel kracht op zet blijft het toestel pijlrecht.

De achterkant van de Ascend Mate 7 lijkt in veel opzichten op die van de HTC One Max; die telefoon had met een scherm van 5,9 inch ook ongeveer hetzelfde formaat. Bovendien zitten op de Ascend Mate 7 net als op de One Max een camera en vingerafdrukscanner onder elkaar.

Die scanner werkt op het Huawei-toestel over het algemeen erg goed. Waar bij toestellen als de Galaxy S5 nog vrij veel leesfouten voorkomen, is dat bij de Ascend Mate 7 niet echt een probleem. Het toestel ontgrendelt zeer snel als de vinger de scanner aanraakt.

Alleen de plaatsing aan de achterkant is wat onhandig, want soms plaats je je vinger simpelweg naast de scanner. Bij toestellen met de vingerafdrukscanner in de thuisknop of in het scherm heb je dit probleem uiteraard niet.

De aan/uit- en volumeknoppen van het toestel zitten aan de rechterzijkant. Dat zorgt ervoor dat je ze met één hand nog kan bedienen, iets dat verder niet kan worden gezegt over het toestel als geheel. Mensen met kleine handen zullen hun duim niet veel verder dan de onderste helft van het scherm krijgen, en zelfs mensen met grote handen zullen vaak moeten kiezen voor tweehandige besturing. 

Veel phablet-bezitters zweren bij het grotere formaat omdat het op grote telefoons makkelijker is om artikelen te lezen en omdat het bekijken van video's prettiger is. Gebruik je je telefoon vooral daarvoor, dan is een telefoon van 6 inch het overwegen waard. Dit formaat blijft echter onhandig in veel ander dagelijks gebruik.

Scherm en prestaties

In ruil daarvoor krijg je een groot en goed scherm. Het full hd-display is zeer helder en de kleurweergave is ook uitstekend. Alleen toptoestellen als de LG G3, Nexus 5 en iPhone 6 scoren net iets beter, maar dat is met het blote oog niet te zien.

Ook de prestaties van de telefoon zijn goed. De octacore Kirin 925-chip van 1,8 GHz zorgt bij normaal gebruik van apps nauwelijks voor problemen en lijkt aardig mee te kunnen met de Snapdragon 800- en 801-chips die veel andere toptoestellen hebben.

Wel zijn de grafische prestaties merkbaar minder. Ook grafisch intensieve games zijn nog steeds speelbaar, maar af en toe treedt er vertraging op. Ook in benchmarktests is te zien dat de chip op dit punt minder goed scoort.

Bij een enorm toestel hoort een enorme accu. Huawei stelt op dat punt niet teleur met een bakbeest van 4100 mAh. Dat is bijna twee keer zo veel capaciteit als veel andere telefoons hebben, en bovendien 900 mAh meer dan de batterij van de bijna even grote Galaxy Note 4.

In de praktijk kun je makkelijk een dag met de Ascend Mate 7 doen, zelfs bij intensief gebruik. Gebruik je het toestel niet extreem veel, dan is het mogelijk om twee dagen te doen met één acculading.

Camera's

De camera aan de achterkant heeft een sensor van 13 megapixels. De prestaties van de camera zijn behoorlijk, al kan de Ascend Mate 7 niet tippen aan de allerbeste cameratelefoons, bijvoorbeeld die van Nokia, Sony of Apple.

Toch weet de camera meestal mooie plaatjes te schieten en zijn de prestaties ook bij minder goed licht vaak heel behoorlijk. Vooral qua kleurnauwkeurigheid scoort de camera goed. Minpunt is dat er sneller dan bij de concurrentie ruis optreedt en dat kleine handbewegingen al kunnen zorgen voor onscherpheid.

Zoals altijd heeft Huawei flink uitgepakt met de selfiecamera. Die heeft met 5 megapixels sowieso al een vrij goede kwaliteit, maar de meegeleverde software biedt nog eens allerlei methodes om je selfie op te leuken, bijvoorbeeld met filters en 'beauty'-effecten. Als je heel ijdel bent kun je bijvoorbeeld je neus digitaal smaller maken of je rimpels wegwerken. 

Software

Zo'n make-over had de rest van de Huawei-software ook wel kunnen gebruiken. Toen ik de Ascend Mate 7 voor het eerst aanzette, schrok ik me kapot. Het scherm had een bruine achtergrond en was ook nog eens gevuld met allerlei bruine icoontjes.

Huawei heeft er een handje van om zijn software vol te stoppen met dit soort thema's in allerlei afgrijselijke kleuren. Gelukkig zijn er min of meer neutrale thema's te vinden die er beter uitzien, al blijft de Chinese fabrikant het nodig vinden om app-iconen aan te passen. De randen van de iconen worden afgerond en bijvoorbeeld Twitter krijgt een heel ander logo dan de app officieel heeft.

Het notificatiescherm van de Ascend Mate 7 geeft een soort tijdlijn weer. Huawei toont hier ook waarschuwingen over apps die veel accu verbruiken. Dat is op zich welkom, want Android-apps willen in de achtergrond nog wel eens overactief zijn.

De software van Huawei is echter niet slim genoeg om altijd goed advies te geven. Het is fijn dat wordt gemeld wanneer Facebook in de achtergrond druk bezig is, zodat je met één druk op de knop de app kan sluiten, maar ik kreeg ook een waarschuwing over het accuverbruik van Google Play Services. Dat is een achtergrondsdienst van Google die allerlei andere apps nodig hebben om juist te functioneren; deze app afsluiten zou dus niet erg handig zijn.

Daarnaast werd me een keer gevraagd of ik een podcast-app wilde afsluiten terwijl ik hiermee nog naar een podcast aan het luisteren was. Die activiteit stond nota bene in hetzelfde notificatiescherm weergegeven.

Gelukkig kun je instellen dat bepaalde apps altijd in de achtergrond mogen blijven draaien. Het is dus even wat gerommel in de instellingen, maar dan heb je een telefoon die - althans vergeleken met andere Android-toestellen - erg zuinig met zijn toch al grote accu omgaat.

Omdat het notificatiescherm door het enorme formaat van de Ascend Mate 7 moeilijk te bereiken is, kun je een speciale knop toevoegen aan de thuisknop-balk die het notificatie-overzicht tevoorschijn haalt. Die toevoeging toont dat de Ascend Mate 7 eigenlijk gewoon iets te groot is, maar het compromis werkt wel.

Specificaties

Schermgrootte 6 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Besturingssysteem Android 4.4
Processor HiSilicon Kirin 925 (octacore, 1,8 GHz)
Werkgeheugen 2 of 3 GB (afhankelijk van opslagruimte)
Opslagruimte 16 of 32 GB
Camera's 13 en 5 megapixel
Accu 4100 mAh
Afmetingen 157 x 81 x 7.9 mm
Gewicht 185 gram
Prijs 499 euro

Conclusie

De Ascend Mate 7 is een behoorlijk groot toestel met een mooi, groot scherm en over het algemeen behoorlijke prestaties. De enige kleine nadelen zijn de lelijke software en de matige grafische prestaties.

Het formaat zal de meeste mensen ervan weerhouden om de Ascend Mate 7 aan te schaffen. Het scherm van 6 inch is mooi, maar maakt dagelijks gebruik in mijn ogen te onhandig. Eerdere telefoons als de Galaxy Note-reeks hebben echter getoond dat er wel degelijk behoefte is aan dit soort toestellen.

Voor die mensen is de Ascend Mate 7 een erg aantrekkelijk alternatief voor de veelal duurdere concurrentie. De adviesprijs van 499 euro is bovendien aantrekkelijk, zeker naast concurrenten die vaak verschijnen voor 700 of zelfs 800 euro, zoals de Galaxy Note 4.

De eerdere Ascend P7 van Huawei gooide in mei al hoge ogen met zijn mooie design, al waren de prestaties toen nog ondermaats. Als het bedrijf een kleinere variant van de Ascend Mate 7 zou maken, zou Huawei echt een geduchte concurrent van de gevestigde giganten als Samsung en Sony kunnen worden.

  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Vingerafdrukscanner
  • Lelijke software
  • Matige grafische prestaties

BEOORDELING