Apple is een rechtszaak gestart tegen Steven Lamar omdat de man zich uitgeeft als een van de oprichters van Beats. Dat bedrijf werd eerder dit jaar door Apple overgenomen voor 3 miljard dollar.

De iPhonemaker diende vrijdag een aanklacht in, waarover de Hollywood Reporter dinsdag publiceert.

In de aanklacht wordt Lamar ervan beschuldigd zich uit te geven als medeoprichter van Beats terwijl hij dat volgens Apple niet is. Hij zou de geschiedenis van Beats gebruiken voor zijn nieuwe bedrijf Roam dat ook koptelefoons ontwikkelt.

"De claims van de gedaagde zijn onjuist en misleidend omdat Lamar nooit een medeoprichter van Beats is geweest", aldus Apple in de rechtbankdocumenten.

Misbruik

"Hij heeft geen eigendom in het bedrijf en heeft dit ook nooit gehad. Daarnaast is Jibe Audio (een eerder bedrijf van Lamar, red.) niet verantwoordelijk voor 'het concept, het ontwerp, de productie en de distributie van Beats-koptelefoons."

Op de website van Roam staat momenteel bij de geschiedenis van het bedrijf namelijk: "Steven Lamar is de oprichter van Jibe Audio, dat verantwoordelijk was voor het concept en ontwerp van de Beats by Dr  koptelefoons.

Volgens Apple misbruikt Lamar op deze manier de naam van Beats om geld te verdienen. Apple noemt in de aanklacht ook nog de tweets van Lamar waarin hij onjuiste berichten uit de media linkt waarin hij genoemd wordt als medeoprichter van Beats.

Of Apple een schadevergoeding wil of alleen wil dat Lamar stopt met zich uitgeven als medeoprichter van Beats is niet bekend.

Royalty's

Lamar en Beats liggen al langer overhoop. In 2006 stapte Lamar naar muziekproducent Jimmy Iovine toe. Iovine richtte uiteindelijk Beats op. Lamar presenteerde Iovine het idee voor een koptelefoon gesteund door een bekende muzikant.

Na een aanklacht van Lamar, toen Iovine met de Beats by Dr Dre-serie kwam, kwamen de mannen tot een schikking. Beats zou over bepaalde koptelefoons 4 procent aan royalty's aan Lamar betalen. Er loopt momenteel nog een rechtszaak omdat Lamar ook over andere koptelefoons dezelfde royalty's wil.

De oprichting van het bedrijf was sowieso al controversieel omdat Beats de technologie van Monster Cable zou hebben gestolen.

Hoe Beats sluw, slim en snel populair werd