Apple heeft een update uitgebracht voor zijn besturingssysteem OS X. Die moet een ernstige bug verhelpen die onlangs werd ontdekt.

De update is er voor gebruikers van LionMountain Lion en Mavericks, de drie meest recente versies van OS X. Vermoedelijk brengt Apple de update ook snel via de ingebouwde software-updater in OS X uit.

De update moet het Shellshock-lek verhelpen. Dat lek blijkt al sinds 1992 in de zogenoemde Bash-shell van de software te zitten. Met Bash kunnen gebruikers zelf code op hun systeem uitvoeren.

Bash

Het Shellshock-lek komt zowel voor in OS X en het opensource-besturingssysteem Linux, die beiden tot de Unix-familie behoren. Door het lek zouden kwaadwillenden zulke systemen in potentie geheel kunnen overnemen, door eigen code uit te voeren op andermans systeem.

Apple reageerde eerder al dat de meeste gebruikers standaard geen gevaar lopen door de bug. Wel was het mogelijk dat gebruikers toch kwetsbaar waren omdat zij zelf geavanceerde instellingen hadden veranderd. De Shellshock-bug werd op 24 september ontdekt.

'Ernstige bug OS X en Linux al sinds 1992 aanwezig'