De Thaise regering heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van een robot die de kwaliteit van Thais eten kan bepalen en toetsen. 

Dit meldt The New York Times

De robot maakt onderdeel uit van het Thai Delicious-comité, waarin de Thaise regering ruim 780.000 euro heeft geïnvesteerd, bovenop financiële bijdrages van private partners.

Zo'n 80.000 euro daarvan is besteed aan de ontwikkeling van de robot. Het apparaat gebruikt tien verschillende sensoren om de chemische eigenschappen van geteste Thais gerechten te onderzoeken.

Score

Op basis daarvan wordt een score bepaald. Die score is weer afhankelijk van een dataset waarin de gemiddelde smaakvoorkeuren van een testpanel van 120 personen zijn meegenomen. Zij kregen ieder meerdere varianten op een gerecht voorgeschoteld en moesten deze ieder beoordelen. 

De variant met de beste gemiddelde score werd vervolgens als standaard aangemerkt en via chemische specificaties in de software van de robot geprogrammeerd. Het is niet bekend hoeveel gerechten de robot uiteindelijk kan gaan toetsen.

Keurmerk

De robot is volgens het Thai Delicious-comité bedoeld om het imago van Thailands nationale keuken te verbeteren, met name via Thaise restaurants in het buitenland. De kwaliteit van hun gerechten zou veelal ondermaats zijn. 

Thai Delicious denkt hierbij aan de introductie van een keurmerk om vooruitgang te stimuleren. Het comité heeft ook een app ontwikkeld waarin recepten zijn opgenomen die door een panel van experts zijn goedgekeurd.

Een van de leden ziet ook een commerciële toepassing van de robot en wil deze voor zo'n 14.000 euro per stuk verkopen aan Thaise ambassades in andere landen. 

Deze robots gaan ons leven veranderen