Gopro, fabrikant van de gelijknamige actiecamera's, heeft maandag drie nieuwe camera's onthuld. Een van de drie modellen heeft nu ook een touchscreen.

Het bedrijf presenteerde maandag de nieuwe Hero 4-lijn.

Er komen modellen van 479,99 euro, 379,99 euro en 124,99 euro uit. De duurdere modellen zitten daarmee net boven het huidige aanbod, terwijl het instapmodel daar onder valt. 

De nieuwe actiecamera's, die veel gebruikt worden bij bijvoorbeeld extreme sporten, zijn vanaf 5 oktober verkrijgbaar via de site van Gopro.

Hero 4 Black

De Hero 4 Black is met een adviesprijs van 479,99 euro het duurste model. De nieuwe Gopro-camera ziet er grotendeels hetzelfde uit met een grote lens, waterdichte behuizing en een klein schermpje.

De Black heeft de mogelijkheid ultra hd-video's (3840 x 2160 pixels) op te nemen met 30 beelden per seconde. De vorige Gopro-camera's konden dat op maximaal 15 frames per seconde.

Ook ondersteunt de nieuwe Hero 4 Black ook weer de breedhoekresolutie van 2794 x 1524 pixels met 50 beelden per seconde en gewone full hd-video's van 1920 x 1080 pixels met 120 beelden per seconde. Dat zijn bij beide resoluties een stuk meer beelden dan bij de voorganger.

Foto's en prestaties

Gebruikers kunnen bij de nieuwe camera ook 8,3 megapixel foto's uit hun video's destilleren en er kunnen op een speciale stand 12 megapixel foto's gemaakt worden met een snelheid van 30 beelden per seconde.

Verder belooft Gopro 50 procent snellere wifi, snellere prestaties, betere foto's en video's in het donker dankzij nieuwe standen en een verbeterde geluidskwaliteit met een microfoon met een twee keer groter bereik. Gebruikers van de Hero 4 Black kunnen ook met één knop tijdens het filmen favoriete momenten aanmerken zodat die later eenvoudig terug te vinden zijn.

Hero 4 Silver

De tweede nieuwe camera, de Hero 4 Silver, kost 379,99 euro en beschikt over dezelfde technische verbeteringen wat betreft geluidskwaliteit en prestaties. De Silver-variant kan alleen geen ultra hd-beelden schieten en het is niet mogelijk 8,3 megapixel-foto's uit video's te halen.

De andere resoluties en 12 megapixel-foto's op een speciale stand worden wel ondersteund. Video's worden wel met minder beelden per seconde opgenomen. Ook een verbeterde interface blijft op de Silver afwezig.

Wel is de Hero 4 Silver het enige model met een touchscreen om de besturing te vereenvoudigen. Bij andere Gopro's zijn alleen drie fysieke knoppen voor de besturing aanwezig. Door het touchscreen zou het ook eenvoudiger moeten worden om zelfopnames te maken.

Hero

Tot slot introduceert Gopro de goedkopere Hero van 124,99 euro. Deze camera kan niet uit zijn waterdichte behuizing worden gehaald en is dus altijd vrij fors. Bovendien worden de full hd-video's met 30 beelden per seconde vastgelegd en is een hogere resolutie niet mogelijk.

Foto's zullen daarnaast van mindere kwaliteit zijn met maximaal 5 megapixels en vijf beelden per seconde.  Daarnaast spreekt Gopro in het persbericht niet over snellere wifi of betere prestaties in het donker. Deze updates lijken voorbehouden te zijn aan de duurdere modellen.