De Consumentenbond start maandag een campagne omdat fabrikanten van smart tv's kijkgedrag monitoren en de toestemming daarvoor begraven in hun algemene voorwaarden.

De organisatie roept Nederlanders op de campagne te steunen om de fabrikanten zo te bewegen transparanter te zijn over het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat LG en Panasonic de programma's en zoekopdrachten die gebruikers invoeren bijhouden. Sony en Philips volgen het kijkgedrag waarbij Philips ook registreert wat er op internet en in tv-apps wordt gedaan en welke films worden bekeken.

Bij Samsung wordt alleen gemeld dat de gebruikersgegevens, loggegevens van diensten en overige gegevens worden bijgehouden.

Sony is volgens de bond het duidelijkst en heeft 6 pagina's aan voorwaarden die goed leesbaar zijn. Bij Samsung gaat het om 57 pagina's en de fabrikant blijft dus vaag.

Stikken of slikken

"Niet alleen zijn privacyvoorwaarden van smart tv's moeilijk leesbaar, fabrikanten hanteren ook nog eens een stikken of slikken beleid", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. "Als consumenten de voorwaarden afwijzen, werken de smartfuncties op hun tv niet of deels niet."

Volgens de Consumentenbond blijft het een gok voor consumenten of fabrikanten wel goed en volgens de wet met gegevens omgaan. Het roept de tv-fabrikanten daarom op duidelijker te zijn over wat er precies wordt verzameld en wat er precies met die gegevens gebeurt. Veel fabrikanten laten namelijk niet weten waar de data over kijkgedrag voor wordt gebruikt.

In november werd al bekend dat LG informatie verzamelde zelfs als de optie is uitgeschakeld. Het bedrijf erkende de fout en heeft toen actie ondernomen.

Reactie Samsung

Samsung Nederland laat in een reactie aan NU.nl weten dat het alleen het kijkgedrag van gebruikers volgt die aangeven persoonlijke aanbevelingen te willen ontvangen over te kijken programma's. Als gebruikers die optie via het menu uitschakelen wordt het kijkgedrag niet meer gevolgd en blijven de smartfuncties van de Samsung Smart Hub volgens het bedrijf gewoon beschikbaar.