iOS 8 beschermt, ondanks de maatregelen van Apple, niet voldoende tegen wifi-tracking

Dat beweert beveiligingsonderzoeker Bhupinder Misra, die de maatregelen tegen wifi-tracking binnen iOS 8 onderzocht.

In januari van dit jaar werd bekend dat Nederlandse winkels klanten volgen via wifi-signalen. Smartphones die op zoek zijn naar een wifi-netwerk versturen een zogenoemd mac-adres, een uniek signaal. Dat adres wordt geregisteeerd. Ook klanten die niet bij een winkel naar binnen gaan, kunnen worden geregisteerd.

De anti-trackingsoptie in iOS 8 zou, indien de smartphone in slaapmodus is, willekeurige mac-adressen genereren waardoor het toestel niet kan worden gevolgd.

Het genereren van willekeurige mac-adressen blijkt echter alleen te gebeuren wanneer de locatiediensten en mobiele netwerk van het toestel zijn uitgeschakeld. Hierdoor zouden veel iPhone-gebruikers in de praktijk nog steeds kunnen worden gevolgd.

iPhone 6

Misra is van mening dat de anti-trackingsoptie in iOS 8 heel beperkt werkt en dat Apple te weinig praktische informatie vertrekt over de functie.

Vooralsnog werkt de anti-trackingsoptie alleen op de iPhone 5 en 5C die op iOS 8 draaien. De iPhone 6 en 6 Plus zijn nog niet door Misra getest.

Bekijk de belangrijkste veranderingen in iOS 8

Eerste indruk: De grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus