Grote filmmaatschappijen mogen in de Verenigde Staten drones gaan inzetten om Hollywood-films mee op te nemen.

Dat heeft de Federal Aviation Administration (FAA) donderdagnacht (Nederlandse tijd) bepaald.

Drones voor commercieel gebruik zijn momenteel verboden in de Verenigde Staten, net als in veel andere landen. De toezichthouder maakt nu dus een uitzondering voor de filmindustrie.

Als de drones van filmmaatschappijen in een afgesloten omgeving van de filmsset vliegen, de bestuurder de juiste certificaten heeft, drones niet 's nachts vliegen en niet hoger komen dan 122 meter is het filmen met de onbemande vliegtuigen toegestaan.

Regelgeving

De FAA werkt nog aan definitieve regelgeving om het gebruik van drones voor commerciële doeleinden mogelijk te maken. In augustus werd de eerste richtlijn verwacht, maar die deadline is niet gehaald.

Voor drones lichter dan 25 kilo wordt begin 2015 regelgeving verwacht die vervolgens ongeveer een jaar later definitief afgerond zou moeten zijn.

Drones zijn potentieel gevaarlijk omdat ze zich in het streng gecontroleerde luchtruim bevinden en niet op radarbeelden te zien zijn. Volgens een onbevestigd rapport zou een drone in Florida eerder dit jaar bijna tegen een vliegtuig zijn gebotst.

Aanvragen

De FAA heeft momenteel ruim veertig aanvragen in behandeling voor uitzonderingen op het verbod voor commerciële drones.

De eerste aanvraag is nu dus goedgekeurd en heeft betrekking op zes grote productiemaatschappijen die vertegenwoordigd worden door de Motion Pictures Association. Zij mogen drones nu gebruiken voor films, tv-shows en reclames.

Nederland

De Nederlandse drone-industrie riep onlangs nog op tot Europese regelgeving omdat zij met de strenge richtlijnen in ons land dreigen achter te gaan lopen op concurrenten uit andere Europese landen. In Nederland zijn grote gebieden verboden voor drones en moeten diverse vergunningen en ontheffingen worden aangevraagd.

Bekijk drie indrukwekkende drones van Nederlandse bodem