In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in Nederland en twintig andere landen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in de verkoop gegaan.

Er stond vroeg in de ochtend bij de Apple Store in Amsterdam al een rij van enkele tientallen mensen terwijl de verkoop daar, en in de officiële winkels in Haarlem en Den Haag, pas om 08.00 uur 's ochtends begint. Sommige mensen stonden er al sinds donderdag of nog eerder.  

De nieuwe iPhones kunnen wel al sinds middernacht besteld worden op de website van het bedrijf. De levertijd staat daar momenteel op vijf tot zeven werkdagen voor alle varianten van de iPhone 6 en 6 Plus.

Vodafone en KPN

Vodafone opende om 00.00 uur bij een aantal winkels de deuren, volgens de provider stonden in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Groningen mensen te wachten.

KPN en Vodafone stuurden 's nachts op afspraak ook tientallen koeriers het land in om de iPhone 6 bij mensen te bezorgen die hem al voorbesteld hadden.

In Amsterdam, Rotterdam en Breda was de belangstelling volgens Vodafone groot. Alle bestellingen waren in no time opgehaald. Hoewel ook in Groningen mensen niet konden wachten om hun iPhone mee naar huis te nemen, kwam niet iedereen die vooraf een bestelling had geplaatst, opdagen.

De verwachting is dat vrijdagochtend lange rijen zullen staan voor telefoonwinkels. Apple maakte deze week bekend dat er wereldwijd na drie dagen al tien miljoen exemplaren zijn verkocht van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, een record.

De modellen gingen op 19 september al in de verkoop in landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Australië.

Problemen

De lancering van de iPhone 6 is voor Apple niet alleen maar een succesverhaal. Er ontstond veel publiciteit rond de iPhone 6 Plus die bij mensen omgebogen zou zijn in hun broekzak. Volgens Apple is dat probleem echter zeer zeldzaam. 

Donderdag werd bovendien de eerste update aan het nieuwe iOS 8 ingetrokken nadat mensen geen mobiel bereik meer hadden en de vingerafdrukscanner op hun toestel niet meer werkte.

Bekijk foto's en onze eerste indruk van de iPhone 6 en 6 Plus

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe iPhones