Amazon breidt de komende vijf jaar zijn experimentele hardwaredivisie uit met 27 procent, om zijn positie in de markt voor slimme huishoudelijke apparaten te versterken.

Dat meldt Reuters woensdag op basis van anonieme bronnen. Lab126, zoals de divisie heet, was onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Kindle en de minder geslaagde Fire Phone. 

Amazon test volgens de bronnen een aantal slimme huidhoudelijke apparaten, waaronder een eenvoudig apparaat waarmee klanten met een enkele druk op de knop producten als afwasmiddel kunnen bestellen. Ook zou de afdeling zich interesseren voor draagbare, slimme gadgets. 

De afdeling moet in 2019 tenminste 3.757 medewerkers tellen; een investering van 55 miljoen dollar. Amazon krijgt in ruil voor de investering 1,2 miljoen dollar aan belastingvoordelen van de Californische staat.

Met de uitbreiding gaat Amazon de strijd aan met andere techgiganten, die zich steeds meer richten op slimme huishoudelijke apparaten. Zo nam Google eerder dit jaar de slimme thermostaat Nest over, en heeft Apple in iOS 8 Homekit uitgebracht, waarmee slimme apparaten mee kunnen worden bestuurd.