Een gidsrobot ontwikkeld door de Universiteit Twente geeft vanaf woensdag zelfstandig rondleidingen in het Koninklijk Paleis van Sevilla in Spanje.

De FROG (Fun Robotic Outdoor Guide) van de Universiteit Twente is ontworpen om het gedrag van mensen bij te houden, en daarop in te spelen. Met een ingebouwde projector kan de robot extra informatie ter plaatse projecteren.

Door de gezichtsuitdrukkingen van mensen te interpreteren zou FROG beter met grote groepen om kunnen gaan. De Universiteit Twente heeft ingezet op een gezichtsherkenning die in de buitenlucht goed werkt, waar de camera van de robot te maken heeft met veel zon of veel schaduw.

Interactie

FROG is zo ingesteld dat hij de interactie met mensen aangaat, en heeft van van de Universiteit Twente een "grappige persoonlijkheid" gekregen. Die is al getest met rondleidingen over het universiteitsterrein in Twente.

De robot laadt laadt zich zelfstandig op, en gaat zelfstandig op zoek naar mensen om rond te leiden. Het is de bedoeling dat FROG groepjes bezoekers gaat rondleiden door de kasteeltuinen van het Royal Alcazar, het Koninklijk Paleis van Sevilla. Dagelijks krijgt het paleis zo'n drie- tot vijfduizend bezoekers.

"De FROG gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen", zegt prof. dr. Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction van de Universiteit Twente. "De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op te botsen. Bij de FROG ligt de focus juist wel op interactie."

Deze robots gaan ons leven veranderen

Toekomstvisie: Een kijkje in het robotlab van de Universiteit Twente