Bestuurders van Apple dachten in 2004 al dat streaming muziek het einde van de iPod zou gaan betekenen.

Dat zegt Tony Fadell, de uitvinder van de iPod, in een gesprek met Fast Company.

Tegelijk met de aankondiging van de iPhone 6 en 6 Plus werd de iPod Classic, het bekende model met een rond scrollwiel, uit de Apple Store verwijderd. Alleen de iPod Touch, Shuffle en Nano worden nog verkocht.

"Ik vind het triest om [de iPod Classic] te zien verdwijnen", zegt Fadell. "Het was onvermijdelijk dat iets hem zou vervangen."

"In 2003 of 2004 begonnen we onszelf af te vragen wat de iPod om zeep zou helpen. Zelfs toen wisten we bij Apple dat het streaming zou zijn. We noemden het 'de hemelse jukebox in de lucht'. En dat hebben we nu: muziek in de cloud."

iTunes Radio

De uitspraak van Fadell is opvallend, omdat Apple zelf relatief laat is begonnen met streaming muziek. Het bedrijf hield lange tijd vast aan het verkopen van losse nummers en albums via iTunes.

Ongeveer een jaar geleden introduceerde Apple de streaming radiodienst iTunes Radio, maar die dienst werd nog niet buiten de VS en Australië beschikbaar gesteld. Pas met de aankoop van Beats Music, eerder dit jaar, haalde Apple een volwaardige muziekstreamingdienst binnen. Die overname kwam echter op een moment dat concurrenten als Spotify en Deezer al miljoenen betalende abonnees hadden.

Fadell, die nu werkt voor Googles smart home-afdeling Nest, zegt het ontdekken van nieuwe muziek door middel van kunstmatige intelligentie te zien als de nieuwe "heilige graal" van streaming muziek.

Muziek zonder iets te doen: de toekomst van Spotify