Een Dragon-capsule van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft dinsdag een 3d-printer afgeleverd bij het internationale ruimtestation ISS.

Na twee dagen geleden te zijn gelanceerd van de lanceerbasis bij Cape Canaveral in Florida arriveerde de Dragon dinsdag bij het ISS. De Duitse astronaut Alexander Gerst gebruikte een robotarm om de capsule aan het ruimtestation te koppelen.

De Dragon heeft naast de 3d-printer nog zo'n 2500 kilo aan lading aan boord. Muizen en vlooien voor biologisch onderzoek, accu's voor de ruimtepakken en een instrument om oceaanwinden te meten.

NASA betaalt SpaceX om het ruimtestation te bevoorraden. Vorige week wist het bedrijf ook een contract binnen te slepen om astronauten naar het ISS te brengen. SpaceX is een bedrijf van Tesla-ceo Elon Musk.

Retourvlucht

De Dragon blijft nu ongeveer een maand aan het ISS gekoppeld. In die tijd wordt de capsule gevuld met wetenschappelijke experimenten die teruggestuurd worden naar aarde. De Dragon is de enige onbemande capsule die spullen terug naar aarde kan brengen. Al vijf keer eerder werd een Dragon aan het ISS gekoppeld.

Over enkele dagen arriveert er nog een capsule bij het ISS. Het is een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie nieuwe bemanningsleden.

Bekijk hoe de Dragon-capsule bij het ISS arriveert

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij jou thuis staat

Nasa biedt schaalmodellen als 3d-printmodel aan