De Moto G was vorig jaar het grote succes van Motorola. De betaalbare telefoon kon goed meekomen met duurdere middenklassers. Na een jaar is het tijd voor een nieuwe versie, maar de veranderingen zijn beperkt.

Bekijk testresultaten, foto's en lees onze uitgebreide review op NUtech.nl

De behuizing van de Moto G is qua ontwerp nauwelijks veranderd. De telefoon is wat groter geworden en heeft speakers op de voorkant in plaats van achterkant. Het geluid is daardoor vooral luider, niet direct beter.

Verder heeft de telefoon nog steeds dezelfde fijne en stroeve achterkant die licht gebogen is. Met 11 millimeter is de Moto G wel nog steeds erg dik en het ontwerp blijft wat saai.

Bekijk onze videoreview:

Scherm

Het scherm meet nu 5 inch in plaats van 4,5 inch terwijl de resolutie gelijk blijft op 1280 x 720 pixels. Dat is in deze prijsklasse bijzonder en ook in vergelijking met duurdere toestellen ruim voldoende. De Moto G heeft een adviesprijs van 189 euro.

Opmerkelijk genoeg zijn de kleurweergave en helderheid wat omlaag gegaan. Aan de onderkant van de markt loopt de Moto G nog steeds voor, maar de helderheid is niet voldoende om het scherm te kunnen aflezen in de volle zon.

Prestaties

Onder motorkap is helaas helemaal niets veranderd en dat resulteert niet in een lagere prijs. De Snapdragon 400-processor stuurt de telefoon nog steeds aan en ook het werkgeheugen is gelijk gebleven op 1GB.

De telefoon draait dankzij de lichte software (Android is bijna niet aangepast) nog steeds soepel, maar wel wat langzamer dan de echte toptoestellen. Voor deze prijsklasse loopt de Moto G wederom voorop.

Camera

De camera is een van de weinige onderdelen die wel een upgrade heeft gehad. Het aantal megapixels komt uit op 8 in plaats van 5 en in het donker maakt de Moto G duidelijk betere foto's met minder ruis. Ook scherpstellen gaat beter. Echt spectaculaire foto's hoef je niet te verwachten.

De accu is juist weer niet veranderd en zorgt voor een matige accuduur. De telefoon redt het doorgaans, afhankelijk van het gebruik en de helderheid, tot het begin van de avond en bungelt daarmee aan de onderkant van de middenmoot.

4G en microsd

Vorig jaar kwam eerst een 3G-versie van de Moto G uit en daarna de 4G-variant. In Nederland werd toen alleen de tweede versie verkocht. Of er dit jaar überhaupt een 4G-versie komt en zo ja wanneer en voor welke prijs, is niet bekend.

Het ontbreken van 4G in de nieuwe Moto G is een groot nadeel nu steeds meer abonnementen standaard het snellere en stabielere internet hebben en de netwerken steeds grotere gebieden beslaan.

Motorola heeft dit jaar gelukkig wel ondersteuning voor microsd toegevoegd waardoor het 8 of 16 GB geheugen kan worden uitgebreid.

Conclusie

De tweede generatie Moto G is een kleine stap vooruit. Het grotere scherm van deze kwaliteit is redelijk uniek in deze prijsklasse, de ondersteuning van microsd is een welkome toevoeging en de betere camera is fijn voor dagelijks gebruik.

Het ontbreken van 4G en het feit dat er niets veranderd is onder de motorkap en aan het ontwerp is erg jammer. De Moto G blijft voorop lopen in deze prijsklasse, maar verrast niet zo als vorig jaar.

Bekijk testresultaten, foto's en lees onze uitgebreide review op NUtech.nl