Een Japans bedrijf stelt dat in 2050 de eerste ruimtelift operationeel moet zijn. Naar de ruimte gaan zou dan veel goedkoper worden.

Dat schrijft het Australische ABC.

Het Japanse bedrijf Obayashi stelt dat de ruimtelift in 2050 zo'n 96.000 kilometer in de ruimte moet kunnen gaan.

De kabels moeten daarvoor extreem sterk zijn en daarom wordt gebruikgemaakt van koolstofnanobuisjes die honderd keer sterker zijn dan staal. Het probleem is nu nog dat dergelijke nanobuisjes geproduceerd kunnen worden met een maximale lengte van drie centimeter.

Volgens de onderzoekers zijn veel langere buisjes nodig en dat moet in 2030 kunnen. In de twintig jaar daarna moeten de buisjes worden geproduceerd en de lift worden gemonteerd.

Vervoer

Vervolgens kunnen in 2050 een soort auto's, die uitgerust zijn met een lineaire motor die wordt aangedreven door een wisselende magnetisch veld, naar de ruimte afreizen.  Deze manier van aandrijving wordt al gebruikt in normale liften.

De rit zou zo'n zeven dagen duren en veel goedkoper zijn dan de huidige rakketten. Volgens Japanse onderzoekers kost een kilo aan vracht vervoer met een raket momenteel 22.000 dollar. Bij de ruimtelift moet dat neerkomen op 200 dollar. De auto's moeten uiteindelijk dertig mensen kunnen vervoeren naar een nog nieuw te bouwen ruimtestation.

Samenwerking

De onderzoekers van de universiteit van Kanagawa, die onderzoek doen naar de voertuigen voor in de lift, stellen wel dat er een internationale samenwerking nodig is om de ruimtelift te bewerkstelligen. Geen bedrijf zou zo'n lift alleen kunnen bouwen. In Japan wordt al jaren veel onderzoek gedaan naar de ruimtelift.

Ook Google werkte er in het geheimzinnige Google X-lab aan, maar het bedrijf maakte in april bekend de ontwikkeling te hebben stopgezet omdat de bouw van de lift nog lang niet mogelijk was. 

Wat zijn koolstofnanobuisjes en waarvoor kunnen ze worden gebruikt?

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X