Monitors kunnen in de toekomst via de nieuwe omkeerbare usb-kabel aangesloten worden op andere apparaten zoals laptops, pc's of tablets.  

De organisaties achter de Displayport- en usb-standaard, de Video Electronics Standards Association (VESA) en de USB Implementers Forum (USB-IF), zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.

Het resultaat is de Displayport Alternate Mode. Displayport is een royaltyvrije standaard om video- en audiosignalen door te geven en concurreert op dit gebied met hdmi, dat breder is omarmd door de techindustrie.

Het signaal verloopt vooralsnog via een aparte poort, maar dankzij de Alternate Mode-optie van de nieuwe type C- standaard van usb zou dit voortaan via een en dezelfde usb-aansluiting kunnen.  

De nieuwe usb-standaard heeft aan beide kanten dezelfde aansluiting en kent daarbij geen onderkant of bovenkant meer. type C biedt verder de datasnelheid van usb 3.1, maar kan een veel groter vermogen doorgeven, 100 watt ten opzichte van maximaal 9 watt. 

Data en display

De Displayport Alternate Mode maakt het daardoor mogelijk om tegelijk video- en audiosignalen door te geven, data-overdracht over usb 3.1 te laten verlopen en het via usb aangesloten display van stroom te voorzien. 

Wel hebben hogere resoluties invloed op de maximale snelheid waarmee data kan worden overgedragen. Dit zou echter altijd nog via usb 2.0 kunnen verlopen. 

VESA meldt verder dat de Alternate Mode ook verschillende converters toestaat om zo ook om te kunnen gaan met concurrerende standaarden zoals hdmi, dvi en vga.  

Het is niet bekend wanneer de eerste displays met de Alternate Mode via usb type C op de markt komen. De nieuwe usb-standaard moet eerst zelf nog een commerciële toepassing krijgen. 

Usb type C: Dit is de nieuwe usb-standaard

Hoe usb zich onmisbaar heeft gemaakt