Apple heeft de nfc-chip die het bedrijf in de iPhone 6 en 6 Plus heeft verwerkt volledig afgeschermd. Voorlopig kan de chip alleen gebruikt worden voor Apple Pay.

Dat laat het bedrijf desgevraagd weten aan Cult of Mac.

De iPhone 6 is de eerste iPhone die nfc ondersteunt terwijl veel Android-toestellen al jaren over deze chip beschikken. Nfc staat voor near field communication en maakt het mogelijk apparaten met elkaar te laten communiceren.

De technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt in de ov-chipkaart voor het in- en uitchecken. In telefoons kan het worden gebruikt om speakers te koppelen, bestanden uit te wisselen of bepaalde instellingen te activeren.

Sony leverde bijvoorbeeld bij sommige toestellen speciale nfc-buttons die in huis konden worden geplaatst. Een gebruiker kon bij de voordeur een button leggen die wanneer er contact mee werd gemaakt bij het thuiskomen automatisch wifi inschakelde. Een button op het nachtkastje kon de telefoon automatisch op 'niet storen' instellen.

Afgeschermd

De extra mogelijkheden van nfc komen voorlopig niet beschikbaar in de iPhone 6 en 6 Plus, Apple stelt de chip alleen beschikbaar voor betaaldienst Apple Pay die vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar is. Door de iPhone tegen een betaalterminal te houden kan via nfc een product worden betaald.

Of de nfc-chip in de toekomst beschikbaar wordt gesteld aan ontwikkelaars wil Apple nog niet zeggen. Bij de iPhone 5S werd Touch ID op een soortgelijke manier geïntroduceerd. In het eerste jaar hadden ontwikkelaars geen toegang tot de vingerafdrukscanner, maar inmiddels is dat veranderd.

Bekijk foto's, een video en onze eerste indruk van de iPhone 6

Dit zijn de vijf belangrijkste veranderingen in de iPhone 6 en 6 Plus