Het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat Connecticut wil met Apple om tafel gaan zitten om privacyzorgen rondom de Apple Watch te bespreken.

Dat schrijft Bloomberg op basis van een gesprek met advocaat-generaal George Jepsen.

Jepsen heeft ceo Tim Cook gevraagd om een gesprek met afgevaardigden van het bedrijf. Hij wil weten welke informatie via de Apple Watch en gekoppelde apps wordt verzameld en hoe daarmee wordt omgegaan.

Apple presenteerde het slimme horloge vorige week en het product zal begin 2015 verkrijgbaar zijn. Apple zelf legde de focus op gezondheid en medische informatie en juist daarover maakt Jepsen zich zorgen.

Voorwaarden

Zo wil hij weten of gebruikers hun persoonlijke gezondheidsgegevens op het horloge kunnen opslaan en hoe deze informatie beschermd wordt.

Bovendien wil de advocaat-generaal van Apple weten of de voorwaarden voor apps worden aangepast. Zo spreekt Jepsen bijvoorbeeld van het afwijzen van apps die diagnoses stellen of behandelingen adviseren zonder goedkeuring vanuit de overheid.

"Deze vragen stellen voordat het product op de markt verschijnt is effectief en voordelig voor beide partijen. We kunnen zo verzekeren dat de consument beschermd is", legt Jepsen uit.

Jepsen sprak eerder met Google over Google Glass waarna het bedrijf besloot apps te gaan keuren voor ze beschikbaar werden gesteld aan gebruikers.

Tim Cook

Apple-ceo Tim Cook sprak maandagnacht (Nederlandse tijd) in een interview met de Amerikaanse talkshowhost Charlie Rose toevallig over privacy en stelde daar: "We hebben een compleet andere aanpak dan de meeste andere bedrijven."

"Onze visie is dat we proberen geen data te verzamelen. We lezen jouw e-mails en berichten niet. Ons bedrijf is gebaseerd op de verkoop van producten zoals dit horloge (de Apple Watch, red.)."

Apple kwam onlangs nog onder vuur te liggen nadat naaktfoto's van tientallen sterren uitlekten via clouddienst iCloud. Na onderzoek van Apple zelf bleek het niet om een hack van de dienst te gaan maar waarschijnlijk om phishing van wachtwoorden.

Volgens Cook moeten consumenten zich afvragen waarmee bedrijven geld verdienen en als dat persoonlijke gegevens zijn vindt hij dat bedrijven daar transparant over zouden moeten zijn.

Eerste indruk: Zorgt de Apple Watch voor een revolutie?

Bekijk de opvallendste quotes uit het interview met Tim Cook