De Amerikaanse talkshowhost Charlie Rose heeft met Tim Cook gesproken over de iPhone 6, Steve Jobs, iCloud en de veranderingen bij het bedrijf. Dit zijn de belangrijkste quotes.

Over de iPhone 6:

"Het aantal mensen dat gaat overstappen van andere smartphones zal enorm zijn."

"We hadden een grotere iPhone jaren geleden al kunnen maken. Het ging nooit om alleen het maken van een grotere telefoon, het ging om het maken van een betere telefoon. Nu is de juiste tijd."

Bekijk onze eerste indruk van de nieuwe iPhones

Over de Apple Watch:

"Onze filosofie is altijd geweest om de beste te zijn, niet de eerste. De iPhone was de eerste moderne smartphone, maar Blackberry en Palm maakten al smartphones. De iPad was de eerste moderne tablet met enig commercieel succes."

"De meeste techbedrijven kijken alleen naar de technologie, wij erkennen dat technologie alleen niet voldoende is. Het moest een stijlelement hebben. Het moest iets zijn dat je met trots draagt."

Bekijk onze eerste indruk van de Apple Watch

Over Steve Jobs:

"Hij zit in mijn hart en hij zit diep in het dna van Apple. Zijn geest zal altijd de fundering van dit bedrijf zijn. Ik denk letterlijk elke dag aan hem. Zijn kantoor is nog steeds zoals toen."

"Ik wilde zijn erfenis wanhopig doorzetten. Ik heb nooit het doel gehad zoals hem te zijn." – "Hij wist toen hij me koos dat ik geen kopie van hem was."

Hoe overleeft Apple zonder Steve Jobs?

Over zijn benoeming tot ceo:

"Ik zag het echt niet aankomen. Je kan zeggen dat ik naïef was, maar ik had het gevoel dat Steve aan de beterende hand was. Uiteindelijk verwachtte ik altijd dat hij weer terug zou komen."

"Hij had me wel verteld dat hij me als ceo zag, dus ik wist dat het een plan was op de lange termijn. Niet op dat moment. Ik dacht ook dat hij nog lang een lid van de raad van bestuur zou zijn."

Over veranderingen bij Apple na Jobs:

"Zijn we meer open? Ja. De samenwerking met IBM is anders dan vroeger. We denken dat we de manier waarop mensen werken kunnen veranderen. De vraag was: Moeten we dit zelf doen, moeten we dit samen met iemand doen of moeten we het vergeten? Ik wilde het niet vergeten en dus gingen we op zoek naar een partner."

"IBM heeft dingen die wij niet hebben. IBM brengt significante zakelijke kennis, wij brengen producten. We zijn geen concurrenten. Dit is het perfecte huwelijk."

"We zagen bij Beats (de grootste overname van Apple, red.) talent en een abonnementsdienst die anders was (vanwege menselijke curatie, red.). Ze hebben hun merk fantastisch opgebouwd, maar hadden een wereldwijde speler nodig. Ik ben voor 100 procent overtuigd van het abonnementsmodel."

Hoe Beats slim, sluw en snel populair werd

Over concurrentie:

"Google is onze grootste concurrent, niet Samsung. Google levert Android. Zij maken het voor bedrijven in de hardwareindustrie, zoals Samsung, mogelijk. Samsung is het beste hardwarebedrijf op de Android-markt."

"Ik zie Facebook niet als concurrent maar als partner. We hebben geen plannen om actief te worden op het gebied van sociale media."

Over Apple Maps:

"We hebben het verpest. Er zijn daar veel fouten gemaakt. We hebben geleerd en correcties doorgevoerd en blijven investeren in Maps."

"Het had toen niet uit mogen komen. Wanneer je hardloopt, struikel je soms en val je."

Over de 'iCloud-hack':

"Het was geen hack. Dat is een misverstand over deze situatie. Hacken betekent dat iemand toegang verkrijgt en rond kan kijken in accounts. De wachtwoorden zijn geraden of het was phishing. Dat is geen Apple-probleem, maar een internetprobleem. We werken aan manieren om meer aandacht voor dit soort dingen te krijgen."

Hoe naaktfoto's van tientallen sterren via iCloud lekten

Over toekomstige producten:

"Het moeilijkste is te beslissen aan welke producten we niet gaan werken. Er zijn zo veel dingen die we zouden willen doen, waarin we geïnteresseerd zijn, maar we kunnen niet alles geweldig doen."

"Tv is een gebied waarin we geïnteresseerd blijven."

"Er zijn natuurlijk dingen waaraan we werken die nu nog niet zichtbaar zijn. Dat doen we altijd. Er zijn nieuwe producten waaraan we werken waar nog niemand van weet, waar nog geen geruchten over gaan. Sommige van deze producten zullen we uitbrengen en zullen je waarschijnlijk wegblazen, met sommige producten zullen we voortijdig stoppen."

Bekijk het complete interview van een uur: