De Koninklijke Marechaussee is op luchthaven Schiphol een proef gestart met een slimme camera die afwijkend gedrag van reizigers moet signaleren.

Dat meldt NRC donderdag. Onder afwijkend gedrag valt bijvoorbeeld rennen of het maken van wilde armgebaren, maar ook mensen die opvallend lang op het toilet verblijven, groepen die zich opsplitsen en achtergelaten koffers worden gespot door de slimme camera.

De camera's zijn geplaatst door het bedrijf Qubit Visual Intelligence uit Den Haag, en volgt op onderzoek van TNO Defensie & Veiligheid. TNO deed al eerder in opdracht van de Amerikaanse overheid onderzoek naar het inzetten van slimme camera's om afwijkend gedrag te signaleren.

Geen van de betrokken partijen wil inhoudelijk ingaan op de intelligente camera's. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt via een woordvoerder tegenover NRC: "Wij zijn continu met Schiphol bezig om het toezicht en de veiligheid te verbeteren. Ook op het gebied van de nieuwe generatie camera’s. We proberen ze slimmer te maken, zodat medewerkers in de meldkamer hun werk beter kunnen doen."

Binnenkort start er volgens NRC een soortgelijk project op een andere, geheime locatie.