Apple presenteerde dinsdagavond de Apple Watch. Het langverwachte slimme horloge heeft volgens het bedrijf een unieke manier van besturen en zou er beter uitzien dan concurrerende smartwatches. NU.nl probeerde het horloge alvast uit. 

De Apple Watch, en dus niet iWatch zoals verwacht, komt pas begin 2015 op de markt. Apple heeft veel details over de specificaties en de werking van een aantal sensoren daarom nog niet bekendgemaakt.

Dat zorgt ervoor dat onze eerste test vooral draait om het ontwerp en de software: twee onderdelen waarmee Apple zich naar eigen zeggen onderscheidt van de concurrentie.

Ontwerp

Qua ontwerp is dat slechts mondjesmaat het geval. De Apple Watch blijft een vrij fors en 'geeky' horloge dat niet veel weg heeft van een normaal klokje.

De behuizing is gemaakt van aluminium, staal of 18-karaats goud en is strak ontworpen, goed afgewerkt en voelt stevig aan. Er zijn in totaal 72 verschillende versies met andere kleuren, materialen en bandjes.

Het ontwerp van het klokje blijft altijd gelijk en dat ontwerp is in vergelijking met een normaal horloge dus vrij lomp.

Een mooie toevoeging is het kleinere formaat. De afmetingen van het scherm zijn niet bekend, maar de klokjes worden verkrijgbaar met hoogtes van 42 en 38 millimeter. Dat is handig voor de wat kleinere pols.

Software

iOS is voor op de Apple Watch helemaal opnieuw ontworpen. Het thuisscherm toont kleine bolletjes die kriskras over het display verspreid staan en waar je omhoog, opzij en diagonaal doorheen kan slepen.

De icoontjes zijn bijzonder klein en het geheel oogt chaotisch. Gelukkig kunnen favoriete apps worden ingesteld zodat ze snel beschikbaar zijn door omhoog te slepen.

De navigatie in het systeem is erg grafisch; er is bijna nergens tekst te vinden. Dat is een vooruitgang in vergelijking met Android Wear van Google, maar je moet wel precies weten welk icoontje voor welke app of welke functie staat.

Qua functionaliteit komt iOS voor de Apple Watch grotendeels overeen met Android Wear: er komen notificaties binnen met een popup, berichten kunnen worden gedicteerd, er zijn standaard-antwoorden beschikbaar en het horloge biedt informatie over afspraken of vluchten op het moment dat ze relevant zijn. De smartwatch wordt gekoppeld aan een iPhone (versie 5 of nieuwer) om dit mogelijk te maken.

Extra functies, zoals de mogelijkheid om in een chatschermpje naar een vriend dingen te tekenen of je hartslag met je partner te delen, ogen nog vooral als gimmick.

Besturing

Wel uniek en handig is het draaiwieltje aan de zijkant van het Apple-horloge. Dit kroontje, waarmee normaal de wijzers worden versteld, kan nu worden gebruikt om te scrollen of te zoomen. Het wieltje reageert goed en soepel.

Onder het wieltje zit een tweede fysieke knop die snel toegang geeft tot contacten om die vervolgens te bellen of een berichtje te sturen. Er kan ook een telefoongesprek via de smartwatch worden gevoerd.

De prestaties vielen bij het testmodel nog behoorlijk tegen. Het systeem haperde zo nu en dan en registreerde aanrakingen niet. Hopelijk wordt dat nog voor de lancering nog verbeterd.

Gezondheid

Net als veel andere smartwatches is de Apple Watch gericht op sporten en bewegen met apps die activiteiten bijhouden. Bovendien kunnen doelen worden gesteld en worden daar beloningen aan gekoppeld. Op termijn zou de smartwatch van zijn gebruiker leren en nieuwe doelen voorstellen.

Met led-sensoren op de achterkant wordt de hartslag gemeten. Bij bestaande smartwatches zorgt dit voor problemen bij het meten, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Of Apple daar een oplossing voor heeft is onbekend.

Voorlopige conclusie

De Apple Watch maakt de hoge verwachtingen die door Apple zelf geschapen zijn niet waar. Het wieltje komt soms van pas en werkt goed en het ontwerp is een klein stapje vooruit, maar een revolutie lijkt uit te blijven.

De Apple Watch geeft overzichtelijke notificaties en heeft veel aanpassingsmogelijkheden in de software, maar biedt vooral veel van hetzelfde. De prijs is met 349 euro vrij hoog en dat is voor het goedkoopste model.

Bekijk onze uitgebreidere eerste indruk van de Apple Watch op NUtech.nl

Bekijk ook foto's, een video en onze eerste indruk van de iPhone 6