Microsoft Devices, voorheen de smartphonetak van Nokia, heeft donderdag twee nieuwe telefoons aangekondigd. De 5 inch Lumia 830 wordt een relatief goedkope metalen smartphone met een Pureview-camera van 10 megapixel.

Chris Weber, manager van de mobiele afdeling van Microsoft, noemde het toestel "het eerste betaalbare vlaggenschip".

Hij richtte zich tijdens de presentatie direct op de concurrentie. "We gaan Apple en Samsung uitdagen. We gaan de meerprijs onthullen die zij vragen voor een ervaring die duidelijk inferieur is aan die van Lumia-telefoons."

De Lumia 830 heeft qua uiterlijk veel weg van de onlangs verschenen Lumia 930, maar met een grotere camera en een brede luidspreker aan de onderkant van de behuizing.

De resolutie van het 5 inch scherm ligt met 1280 bij 720 pixels een stuk lager dan bij vlaggenschepen van andere bedrijven. Het toestel heeft een quadcore Snapdragon 400-chip en de accu is 2200 mAh groot.

Camera

De camera heeft in tegenstelling tot eerdere Pureview-modellen van Nokia geen sensor die tientallen megapixels vastlegt. In plaats daarvan schiet het toestel foto's van 10 megapixel, maar belooft Microsoft desondanks een uitstekende fotokwaliteit.

Er is automatische beeldstabilisatie aanwezig en ook onder slechte lichtomstandigheden maakt de Lumia 830 goede foto's, stelde Microsoft. Het toestel zal in Nederland voor 399 euro in de winkels komen te liggen, laat een medewerker van Microsoft weten aan NU.nl. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.

Lumia 735

Microsoft toonde ook de Lumia 735, die vooral opvalt door de camera aan de voorkant van het toestel. Die heeft een resolutie van 5 megapixel en maakt volgens Microsoft goede selfies, waar veel mensen op passen door het gebruik van een groothoeklens.

De telefoon wordt ook voorzien van een aparte Lumia Selfie-app, waarin foto's kunnen worden gemaakt en bewerkt met filters. De app kan tanden in foto's ook automatisch witter maken.

De Selfie-app kan ook op andere Lumia-toestellen worden gezet. Ook de camera aan de achterkant kan worden gebruikt om een selfie te maken. Piepjes geven dan aan of het toestel juist wordt gehouden.

De behuizing van de 735 is net als bij veel eerdere Lumia-toestellen gemaakt van één stuk kunststof. Het toestel van 4,7 inch krijgt in Nederland waarschijnlijk een adviesprijs van 269 euro.

Windows Phone-update

Microsoft gaf tijdens zijn aankondiging ook een kort voorproefje van een nieuwe update voor Windows Phone 8.1, met de codenaam Denim. Een van de belangrijke veranderingen is dat Cortana, de digitale spraakassistent, kan worden geactiveerd door "Hey Cortana" te zeggen. Nu moet de telefoon nog worden ontgrendeld en moet op de Cortana-app worden gedrukt.

Cortana wordt binnenkort uitgebreid naar verschillende nieuwe markten, maar Nederland zit daar nog niet direct bij.

De Lumia Camera-app krijgt in de nieuwe update voor Windows Phone een update die het mogelijk maakt om sneller foto's te maken. Het wordt ook mogelijk om video op toestellen als de Lumia 930 in ultra hd-kwaliteit op te nemen door de sluiterknop lang in te drukken.

Het is ook mogelijk om losse beelden uit die video's op te slaan als foto. Microsoft belooft dat de kwaliteit van de afbeelding dan nog steeds goed is, zelfs als deze uit een snel bewegende video komt.

Flits

Verschillende Lumia-toestellen krijgen ook de functie 'dynamic flash'. Die maakt in het donker een foto met en zonder flits, waarna de gebruiker kan kiezen welke foto mooier is. Het is ook mogelijk om de twee foto's achteraf te combineren en het lichtniveau zo nauwkeurig te controleren.

De updates voor Windows Phone en Lumia Camera verschijnen in het vierde kwartaal van het jaar. De Lumia 930 en Lumia 1520 zijn de eerste toestellen die de updates ontvangen.

Lees onze review van de Lumia 930