Samsung heeft woensdag de Galaxy Note 4 aangekondigd. Er verschijnt ook een variant van dat toestel met aan de zijkant een gebogen scherm.

De Galaxy Note 4 is de eerste Samsung-telefoon met een qhd-scherm, die een resolutie van 2560 bij 1440 pixels toont.

Het 5,7 inch-toestel is ook uiterlijk veranderd, met een metalen frame. Aan de achterkant zit nog steeds hetzelfde leerachtige materiaal dat zacht aanvoelt. Het apparaat verschijnt niet alleen in zwart en wit, maar ook in goud en roze kleuren.

Er is een quadcore-processor van 2,7 GHz en 3 GB werkgeheugen. Een nieuwe camera aan de achterkant maakt foto's van 16 megapixel en kan volgens Samsung onder meer voorkomen dat trillende handen zorgen voor bewogen foto's.

De camera aan de voorkant heeft een sensor van 3,7 megapixel met een groothoeklens, die het mogelijk moet maken om een grote groep op een selfie te krijgen. De accu is ondanks de hogere resolutie ongeveer even groot gebleven met 3220 mAh. Wel zegt Samsung dat het opladen sneller gaat. Waar het eerder 55 minuten duurde om het apparaat half op te laden, moet dat nu in 30 minuten kunnen.

Specs Note 4

Scherm 5,7 inch Super Amoled
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Afmetingen 153,5 x 78,6 x 8,5 millimeter
Gewicht 176 gram
Camera's 16 en 3,7 megapixel
Processor 2,7 GHz quadcore (1.9 GHz octacore in sommige landen)
Opslagcapaciteit 32 GB en MicroSD
Werkgeheugen 3 GB RAM
Accu 3220 mAh
Software Android 4.4

UV-sensor

Net als de Galaxy S5 heeft de Note 4 een vingerafdrukscanner, die volgens Samsung "verbeterd" is, al is niet duidelijk op welke manier. De Note 4 heeft ook een UV-sensor, al zegt Samsung niet waar kopers van het toestel die voor moeten gebruiken.

De Note 4 wordt opnieuw geleverd met de S Pen-stylus, die onder meer een speciaal menu kan oproepen. "Sommige dingen zijn met de S Pen sneller en nauwkeuriger", aldus David Park van Samsung tijdens de perspresentatie.

De S Pen is volgens Samsung nauwkeuriger geworden, waardoor het makkelijker is om er bijvoorbeeld mee te schrijven. In sommige menu's kan de S Pen worden gebruikt als computermuis. Het is bijvoorbeeld mogelijk om foto's ermee te selecteren, verslepen en delen.

Het toestel heeft nu drie microfoons die tegelijk kunnen opnemen, voor betere audiokwaliteit. Ook zou ruis beter uit opnames moeten worden gefilterd.

De vernieuwde software van Samsung moet het makkelijker maken om te multitasken en om notities op papier te fotograferen en om te zetten tot een digitale notitie.

Note Edge

In sommige landen verschijnt ook de Galaxy Note Edge, een variant van de Note 4 waarbij het scherm aan één rand gebogen is. Het gebogen deel werkt onder meer als notificatiebalk. Tijdens het bekijken van video's verschijnen meldingen zo boven de video, in plaats van er overheen.

Het gebogen deel kan door de gebruiker nog steeds worden geraadpleegd als de cover van het toestel is dichtgeklapt. Hier worden dan bijvoorbeeld notificaties getoond en kunnen snel apps worden geopend.

Volgens Samsung scheelt dit ook batterij, omdat bij het bekijken van notificaties niet het hele scherm hoeft te worden geactiveerd. Voorlopig verschijnt de Galaxy Note Edge niet in Nederland. De Note 4 is vanaf oktober beschikbaar voor 799 euro.

De Note 4 kan worden gebruikt met de Gear VR, een virtual reality-bril die Samsung woensdag presenteerde. Dat apparaat is gemaakt in samenwerking met Oculus en gebruikt het scherm van de Note 4 om 3d-beelden te tonen aan de gebruiker.

Specs Note Edge

Scherm 5,6 inch Super Amoled
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Afmetingen 151,2 x 82,4 x 8,3 millimeter
Gewicht 174 gram
Camera's 16 en 3,7 megapixel
Processor 2,7 GHz quadcore
Opslagcapaciteit 32/64 GB en MicroSD
Werkgeheugen 3 GB RAM
Accu 3000 mAh
Software Android 4.4

Lees onze hands-on met de Note 4 en Note Edge

Bekijk alle onthullingen op techbeurs IFA