Door onder meer de snelheid en de kracht van toetsaanslagen te meten, kunnen wetenschappers het humeur van een computergebruiker afleiden.

Wetenschappers van de Islamic University of Technology in Bangladesh hebben een algoritme ontwikkeld dat toetsaanslagen op een toetsenbord analyseert. Dat meldt New Scientist.

Zaken als typesnelheid, het ritme en het gebruik van de backspace-toets kunnen het humeur van een gebruiker verraden. Het algoritme van de Bengaalse wetenschappers kan met een nauwkeurigheid van 87 procent detecteren of een typist blij is. Woede kan met 81 procent nauwkeurigheid worden bepaald.

Eerder is op dit vlak al onderzoek gedaan door de Canadese University of Saskatchewan. Die wetenschappers constateerden dat vreugde en woede het makkelijkst te detecteren zijn. Die emoties doen zich vaak kort en uitbundig voor.

Die Canadese wetenschappers zagen mogelijkheden voor een berichten-app die de emotie van de gebruiker kan meten. Wanneer die gebruiker kwaad een bericht typt, zou de app daarvoor kunnen waarschuwen.

'Mensen verspreiden humeur via Facebook'