Google werkt al twee jaar aan een eigen droneprogramma en heeft een prototype ontwikkeld dat gespecialiseerd is in bezorging.

Dat melden verschillende media, waaronder BBC News en The Atlantic

Het droneprogramma heet Project Wing en maakt onderdeel uit van de speciale Google X-divisie, die zich richt op bijzondere technologische projecten. Ook de zelfrijdende auto van Google valt hieronder. 

Introducing Project Wing
Introducing Project Wing

Het prototype heeft een spanwijdte van zo'n anderhalve meter en weegt 8,5 kilogram. De drone is ontworpen om verticaal op te stijgen maar draait daarna om horizontaal verder te kunnen vliegen.

Project Wing heeft daardoor meer weg van een vliegtuig dan bijvoorbeeld de drone die Amazon onthulde, die vooral overeenkomsten vertoont met een helikopter. De Amazon-drone kan daardoor wel makkelijker landen om zo producten af te leveren, Project Wing doet dit via een draad en grijphaak. 

Onder de drone is een inkeping waar het pakketje strak tegen de onderkant wordt gehouden tijdens het vliegen. 

Ontwikkeling

Eind 2011 ontstond binnen Google X het idee om drones te gebruiken voor het afleveren van goederen. Medio 2012 kwam een belangrijke onderzoeker van universiteit MIT naar Google toe om aan het project te werken. Oorspronkelijk was het idee om defibrillators snel naar slachtoffers van een hartaanval te krijgen.

In 2013 werden veel tests uitgevoerd om uitdagingen en problemen te ontdekken. In augustus van dit jaar werd pas voor het eerst echt een test uitgevoerd met bezorgen van een pakketje. Twee boeren kregen snoep, vaccinaties, water en een radio.

Ondanks de vooruitgang stelt Google dat de drone nog jaren verwijderd is van commercieel gebruik. In 2015 richt Google zich op het verbeteren van de veiligheid van de drone, wil het bedrijf de navigatie nauwkeuriger maken, moet de drone minder herrie gaan maken en moet er een bezorgsysteem ontworpen worden voor bezorgingen met drones.

Commercieel gebruik

Volgens The Atlantic werken er inmiddels tientallen Google-medewerkers aan Project Wing en wil het bedrijf dat aantal verder gaan uitbreiden om toe te werken naar een commerciële toepassing van drones.

Amazon stuurde daar eerder dit jaar al op aan en wil de onbemande vliegtuigjes inzetten bij het bezorgen van producten aan klanten. 

Wat de precieze plannen van Google zijn, is nog niet geheel duidelijk. Het bedrijf wil sowieso betrokken worden bij het reguleringsproces van drones binnen de Verenigde Staten, zo stelt Astro Teller, hoofd van Google X. Het uiteindelijke doel is om bezorging van goederen te versnellen.

Volgens Google zijn er de afgelopen jaren verschillende innovaties geweest waardoor het vervoer van producten radicaal veranderd is. De drone moet de volgende stap zijn, aldus het bedrijf.

Infrastructuur

Teller ziet veel potentie in drones als een manier om de manier van denken binnen de maatschappij te veranderen. Volgens hem bouwen mensen vaak een voorraad van producten op omdat ze deze niet meteen geleverd kunnen krijgen.

Een infrastructuur waarbij drones gemeengoed zijn en binnen enkele minuten leveren zou dat kunnen veranderen en tegelijkertijd beter zijn voor het milieu, aldus Teller. Ook ziet hij veel nut in Project Wing als een hulpmiddel tijdens rampen om snel de juiste middelen op de juiste plek te krijgen. 

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X

De drie tofste Nederlandse drones