De pc-markt krimpt dit jaar niet zo erg als verwacht dankzij onder meer het einde van Windows XP en de opkomst van Chromebooks.

Dat meldt onderzoeksbureau IDC donderdag.

Naar verwachting worden dit jaar wereldwijd 3,7 procent minder pc's verscheept dan vorig jaar. Nog geen half jaar geleden sprak IDC nog een verwachting van -6,1 procent uit. In 2013 kwam de krimp al uit op 6,9 procent.

De analisten van IDC verwachten nu dus een licht herstel van de markt, hoewel er nog steeds minder desktops en laptops worden verscheept dan vorig jaar.

Windows XP

De positievere verwachting heeft te maken met onder meer Windows XP dat sinds het voorjaar niet meer door Microsoft ondersteund wordt. Veel bedrijven en consumenten besloten daarom hun pc te vervangen waardoor vooral in het tweede kwartaal de verkoop omhoog schoot.

Ook de opkomst van Chromebooks, laptops met besturingssysteem Chrome OS van Google, in vooral de educatieve sector zorgt voor een opleving.

De pc-markt profiteert ten slotte volgens IDC ook van de stagnerende tabletmarkt. De afgelopen kwartalen was het zo dat mensen minder geld besteedden aan pc's omdat ze al een tablet hadden gekocht. De tabletmarkt raakt echter verzadigd en de verkoop neemt af. Daardoor wordt er weer meer besteed aan het vernieuwen van oude pc's.

Onrust

Op Westerse markten groeit de pc-markt dankzij deze positieve effecten dit jaar zelfs met 5,6 procent. In opkomende markten gaat het echter slechter dan verwacht vanwege de groeiende instabiliteit in Afrika en het Midden-Oosten. Voor 2015 rekent IDC op een krimp van 2,3 procent in vergelijking met dit jaar.

Bekijk onze vergelijking van vier Chromebooks voor een klein budget

Acht redenen waarom de iPad-verkoop inzakt