IBM heeft supercomputer Watson beschikbaar gemaakt voor wetenschappers om onderzoek te versnellen.

Dat laat het bedrijf woensdagnacht (Nederlandse tijd) weten.

Watson is al jaren in ontwikkeling en werd eerder in onder meer de medische sector getest en ingezet. De projecten vonden tot nu toe plaats op relatief kleine schaal.

Met het nieuwe cloudplatform Watson Discovery Advisor kunnen wetenschappers nu gebruikmaken van de kennis en kracht van Watson. De supercomputer analyseert bijvoorbeeld in zeer korte tijd alle beschikbare data uit wetenschappelijk onderzoek, boeken en artikelen.

Door alle data die Watson tot zijn beschikking heeft, spreekt hij volgens IBM de 'taal van de wetenschap'. De supercomputer weet bijvoorbeeld hoe chemische verbindingen op elkaar reageren en kan verbindingen leggen tussen verschillende onderzoeken. Wetenschappers zouden hun hypotheses zo sneller moeten kunnen testen.

IBM noemt als concreet voorbeeld dat Watson bij kankeronderzoek geholpen heeft bij het identificeren van belangrijke eiwitten. Die ontdekking werd volgens IBM gedaan in enkele weken in plaats van jaren en kan helpen bij het vinden van betere medicijnen tegen kanker.